laagvliegen helikopter oefening

Oefenen van zandlandingen tijdens oefening ‘HOT’

Van 17 augustus t/m 4 september oefenen militaire helikopters van de Koninklijke luchtmacht in verschillende gemeenten in Nederland tijdens de oefening ‘HOT’.

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen zandlandingen binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist (extra: Weert).

Tijdens deze oefening trainen Chinook- en Cougar transporthelikopters zogeheten ‘brown-out’ landingen. Een ‘brown-out’ is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers, omdat het zicht beperkt is. Deze procedures trainen we overdag in week 34 en 35, maar ook in de avond bij duisternis in week 36.

Deze oefening vindt normaal gesproken plaats in Zuid-Europa, waar de oefencondities, warmte en zand/stof optimaal zijn. Door de COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. We trainen om deze reden meer dan u van ons gewend bent in eigen land, zo behouden vliegers hun vaardigheden en licenties.

Informatie en meldingen vliegbewegingen
Wij bereiden onze militaire oefeningen zorgvuldig voor en trachten, waar mogelijk, onze vliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Door de COVID-19 crisis kunnen opleidingen en trainingen in het buitenland zeer beperkt plaatsvinden. Operationele omstandigheden maar ook het weer kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Mocht u toch overlast / hinder ondervinden dan kunt u dat melden via het online klachtenformulier.
Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen.

Info via: Defensie Helikopter Commando