Appelactie west

Boeren en tuinders delen appels uit

Boeren en tuinders deelden dinsdag 45.000 appels uit, onder andere aan verzorgingstehuizen, scholen en voedselbanken. Met deze actie willen de ondernemers laten zien dat ze op een duurzame manier gezond voedsel produceren.

Dozen vol appels. De rode bus van voorzitter Martijn van den Berg van LTO Noord-afdeling HLS staat er tjokvol mee. Ook zijn afdeling doet mee aan de uitdeelactie van LTO Noord, ZLTO en LLTB, gehouden in het kader van de Dutch Food Week. Op veel locaties in Nederland delen LTO-afdelingen appels uit. Met deze actie willen de drie regionale LTO’s Nederlanders de waarde van boeren en tuinders laten zien en proeven.

Verbinden
‘We verbinden zo op een positieve manier de agrarische sector met burgers en consumenten en kunnen tegelijkertijd laten zien en vertellen wat de agrarische sector voor de lokale gemeenschap betekent’, zegt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins. ‘Juist ouderen, zieken of hulpbehoevenden hebben het moeilijk in deze tijd en daarom willen wij iets positiefs voor hen doen.’

‘Een goed initiatief’, zegt Van den Berg. ‘Wij maken een statement, laten zien dat wij op een duurzame manier gezond voedsel produceren. Verder kun je met deze actie het gesprek aangaan en delen wij graag een extra vitamientje uit. Dat kunnen wij allemaal in deze coronaperiode wel gebruiken.’
De taken van de uitdeelactie zijn goed verdeeld binnen het afdelingsbestuur. Zo is Van den Berg verantwoordelijk voor het uitdelen van appels in gemeente Schagen, gaat afdelingsbestuurder Bart Bak onder andere op pad naar verzorgingstehuizen in gemeente Langedijk en delen afdelingsbestuurders Marco Kroon en Martin Verduin appels uit in gemeente Heerhugowaard.

Ouderenuurtje
Na het inladen van zijn bus op het eigen bedrijf, is de eerste stop van Van den Berg bij Sportcentrum Multifit in ‘t Zand. Daar brengt hij een doos met 84 appels. De acht ouderen, die tijdens het ouderenuurtje fanatiek aan het sporten zijn, kijken verbaasd op als Van den Berg de sportzaal binnenkomt. Kort nadat hij de doos heeft neergezet, pakt de heer Derksen een appel voordat hij doorgaat naar het volgende fitnessapparaat.

De volgende stop is bij verpleeghuis Magnushof, onderdeel van Woongroep Samen. In dit verpleeghuis, gevestigd in Schagen, wonen tweehonderd mensen. ‘We brengen 1.600 appels’, wijst Van den Berg naar de stapels dozen in zijn bus. Het afdelingsbestuur heeft er ook dozen taartmix voor het bakken van appeltaarten bij gedaan. Dat het verpleeghuis blij is met deze gift, blijkt uit de reactie. ‘Onze keuken staat klaar om maar liefst honderd appeltaarten te bakken voor alle locaties van Woongroep Samen’, zegt de enthousiaste Jeffrey Jumpertz, hoofd voedselvoorziening bij Woongroep Samen. Ook bij de hospice in Schagen wordt een doos appels en taartmix gebracht.

De laatste stop van de afdelingsvoorzitter is bij voedselbank Kop van Noord in Anna Paulowna. Volgens bedrijfsleider Nico Vlaming van de voedselbank helpt hij wekelijks 130 gezinnen. ‘Dat betekent dat wij zo’n vierhonderd monden voeden’, concludeert hij. ‘Wij zijn heel blij met deze actie. Verse groenten en fruit zijn voor ons schaars. We halen iedere week verse groenten op, maar zitten al een paar maanden zonder fruit. Nu kunnen wij 130 gezinnen weer aan fruit helpen’, zegt hij.

8.400 appels in een uur
LTO Noord-afdeling Hollands Kroon hield in het kader van deze uitdeelactie een drive-trough op de akkerbouwbedrijven van afdelingsbestuurders Simon Wilms en Marbel de Graaf. ‘Mensen konden tussen 15 uur en 19 uur een emmer appels bij ons ophalen’, legt Wims uit. In een uur tijd waren alle 8.400 appels op. ‘Toen zijn we overgegaan op het uitdelen van aardappelen’, lacht Wilms. ‘De mensen waren ontzettend dankbaar, zaten met een smile in de auto.’ Ook overhandigden Wilms en De Graaf een emmer appels aan de burgemeester van gemeente Hollands Kroon.

 

Bron: Nieuwe Oogst