‘Het is aan onze generatie om op te staan’

  • Voor de volgende generatie
  • LTO Noord

Rosalinda van der Poel heeft zich aangemeld voor de LTO Noord Jonge Bestuurdersdag op 25 november. Een dag vol inspiratie, workshops, netwerken, borrelen en muziek.

Een dag ook om samen stil te staan bij de toekomst van de agrarische sector. ‘Die toekomst zal beter gestalte krijgen als meer jongeren actief hun rol gaan pakken’, zegt Van der Poel.

Samen met haar man Peter heeft Rosalinda van der Poel (35) een akkerbouw- en loonbedrijf in Abbenbroek, op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Op 120 hectare akkerland telen zij voornamelijk aardappelen, granen, suikerbieten en uien. De loonwerktak van het bedrijf bestaat uit agrarisch loonwerk en grondverzet, met twee vaste personeelsleden.

Van der Poel, ook secretaris bij LTO Noord-afdeling Voorne-Putten, vertelt dat ze ‘is opgegroeid’ met LTO Noord. Omdat haar ouders altijd lid zijn geweest van de belangenvereniging, was het voor haar een vanzelfsprekendheid om dat lidmaatschap voort te zetten. Ook bestuurswerk heeft ze niet van een vreemde: haar moeder was eveneens bestuurslid van de afdeling Voorne-Putten.

‘Het nemen van verantwoordelijkheid werd thuis dus met de paplepel ingegoten. Als je kinderen naar een sport gaan, doe je vrijwilligerswerk en als je iets met de agrarische sector wilt bereiken, zet je je ook daar belangeloos voor in op die manier’, zegt de ondernemer.

Nadat de functie van afdelingssecretaris in 2018 vrijkwam, besloot Van der Poel de uitdaging aan te gaan. Twee jaar later kwam daar een portefeuille bij en werd ze provinciaal themahouder markt en maatschappij waar ze samen met Marjet Boogaard invulling aan geeft.

Spin in het web

Als haar wordt gevraagd hoe ze het bestuurswerk combineert met het werk op het bedrijf en haar gezin met drie dochters, antwoordt Van der Poel: ‘Het is de kunst om je tijd goed te verdelen. Als secretaris ben je vaak de spin in het web. Veel van wat er in de afdeling speelt, gaat langs mij. Je moet overal op reageren, contacten leggen. Druk is het zeker. Bestuursactiviteiten kosten minimaal anderhalve dag per week, maar er zijn ook perioden dat het drie of vier dagen zijn. Gelukkig krijg je er veel voor terug’, vindt zij.

‘Als ik bijvoorbeeld zie hoe wij er als bestuur in zijn geslaagd om korte lijntjes met de gemeente te creëren, dan mogen we daar trots op zijn’, vervolgt de afdelingssecretaris.

‘Onze afdeling heeft twee agrarische commissies, waar we structureel overleg mee voeren met wethouders en ambtenaren. We zitten hier in een dichtbevolkt gebied, met steden en industrie die allemaal ruimte en een goede infrastructuur nodig hebben. Dat gaat gepaard met steeds meer verkeersbewegingen en je merkt dat de weerstand daartegen groeit, vooral als het gaat om vrachtwagens en zware landbouwmachines’, legt Van der Poel uit.

‘Daar vinden wij natuurlijk wel iets van. Er moet een integrale visie voor het buitengebied komen, waar wij belangrijke input voor kunnen leveren. Gelukkig vinden we een luisterend oor. Als je over zo’n thema als infrastructuur ontbrekende kennis kunt overbrengen aan de betrokken ambtenaren en je ziet daar vervolgens de positieve resultaten van, dan geeft dat veel voldoening’, vindt de afdelingssecretaris.

Overigens is er ook op Voorne-Putten één thema dat alle andere domineert: stikstof. ‘We leven in een bewogen tijd met veel onzekerheid, negativiteit en spanningen. De stikstofdiscussie speelt daar een grote rol in’, zegt Van der Poel. ‘Tegelijkertijd zijn er zoveel andere dossiers die onze aandacht vragen. Die mogen we niet vergeten. De verbinding blijven zoeken met de samenleving bijvoorbeeld, want uiteindelijk kom je zonder draagvlak nergens.’

Poldersportdag

Op Voorne-Putten is het de pr-commissie van de afdeling die zich met verschillende activiteiten op ‘de maatschappij’ richt. En met succes. ‘Vooral onze Poldersportdag wordt gewaardeerd. Jaarlijks nemen we 180 basisschoolleerlingen op sleeptouw langs agrarische bedrijven. De start is meestal bij ons bedrijf, waar we de kinderen aardappelen laten wassen en snijden om zo hun eigen patat te laten maken. Daarna gaan ze met paard en wagen verder langs allerlei activiteiten, waaronder een waterspel’, licht de bestuurder toe.

‘Zo’n dag is niet alleen leerzaam voor de kinderen, maar ook voor de meesters, juffen en ouders die meegaan.’

De schooljeugd in een vroegtijdig stadium iets bijbrengen over de agrarische sector is mooi, maar diezelfde sector kan pas echt toekomstbestendig worden als agrarische jongeren in beweging komen en actief hun rol pakken, meent Van der Poel. ‘Ooit zei iemand tegen mij: nu is het tijd voor jouw generatie om op te staan. Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt. Ik zal me er altijd sterk voor maken om jonge agrariërs te motiveren om die handschoen op te pakken’, benadrukt ze.

‘In het verleden hadden we hier op het eiland een afdeling van het AJK, maar die is vanwege gebrek aan belangstelling gestopt. Gelukkig zijn er nog twee plattelandsjongerenverenigingen actief. Daar hebben we onze banden mee versterkt’, zegt de afdelingssecretaris.

‘Samen leuke dingen oppakken, zoals een trekkerbehendigheidswedstrijd of een barbecue, daar krijg je energie van. Wat dat betreft wil ik graag een oproep doen aan jonge agrariërs: zet je in voor de sector’, benadrukt Van der Poel.

Dat kan volgens de bestuurder op allerlei manieren. ‘Zelf heb ik het Talentenprogramma van de LTO Academie gevolgd, waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Je leert breder te kijken dan je eigen bedrijf, gaat met elkaar de diepte in, krijgt mediatraining en je leert andere jongeren en bestuurders kennen. Daarna kun je altijd zien wat je ermee doet’, licht ze toe.

Doe iets wat bij je past

‘Dat hoeft echt niet meteen een bestuursfunctie te zijn. Je kunt ook met iets kleiners beginnen. Een keer meegaan naar de gemeente bijvoorbeeld of meedenken over een bepaald vraagstuk. Doe iets wat bij je past.’

De Jonge Bestuurdersdag is bedoeld voor afdelings- en regiobestuurders en leden van de jongerenadviesraad tot 40 jaar en wordt gehouden in Apeldoorn. Aanmelden op ltonoord.nl/aanmelden-jonge-bestuurders-dag.

Bezoek van koning Willem-Alexander in juli 2020

Vanuit eigen ervaring weet Rosalinda van der Poel dat LTO Noord met indelingen in provincies, regio’s en sectoren op het eerste gezicht ‘best een ingewikkelde organisatie’ lijkt. ‘Maar als je actief betrokken bent, bouw je een netwerk op en leer je snel je weg te vinden. Kom dus in beweging. Wat mij betreft geldt dat zeker voor jonge vrouwen. Je krijgt er veel voor terug. Je wereld wordt er groter door. Als je eenmaal wat bekendheid geniet, komen er soms bijzondere dingen op je pad.’

Als treffend voorbeeld noemt van der Poel het bezoek van koning Willem-Alexander in juli 2020. Tijdens dat bezoek aan het akkerbouw- en loonbedrijf van Peter en Rosalinda van der Poel in het Zuid-Hollandse Abbenbroek mochten de ondernemers de koning bijpraten over de impact van de coronacrisis op de agrarische sector. ‘De koning was geïnteresseerd in ons bedrijf en in alle marktontwikkelingen. Dat bezoek was voor ons echt een hoogtepunt’, zegt Van der Poel.

Bron:

Nieuwe Oogst