Boer zoekt app

JoinData is een onafankelijk dataplatform opgericht om de boer controle te geven over zijn data. Onder andere FrieslandCampina, Agrifirm en CRV zijn als boerencoöperaties lid van JoinData. Maar, zitten de boeren hier echt op te wachten? En wat zijn de voor- en nadelen van datadelen? Welke apps en innovaties kunnen boeren goed gebruiken? Directeur Sener Celik gaat in gesprek met diverse boeren in Nederland om de stemming te polsen.

In het uiterste puntje van Noord Groningen, tegen de kwelders aan, ligt de boerderij van Jeffrey Keurentjes met 130 melkkoeien. Ze worden gemolken met robots van Lely, een bedrijf dat net als Jeffrey is aangesloten bij JoinData.

Jeffrey: Laatst kreeg ik een controle van Qlip. Ik was anderhalve dag bezig om de gegevens van de afgelopen jaren te verzamelen. Sommige bonnen zitten op de prikker, andere staan online. Qlip wil precies weten hoeveel energie wij gebruiken om een liter melk te produceren. Ik zou een app willen die al die gegevens verzamelt en koppelt. Zodat ik met één druk op de knop klaar ben.

Lees hier het hele interview