Amersfoortse Berg

200 Friese boeren als helden onthaald door scholieren Amersfoortse Berg

Al zestig jaar komen leerlingen van de Amersfoortse Berg, een middelbare school uit deze plaats, voor een werkweek naar boeren in Zuidwest Friesland. Als dank hiervoor organiseerde de school een dagje Amersfoort voor de Friese boeren en hun partners.

Amersfoortse Berg

Een erehaag van scholieren wachtte dinsdag 11 april de boeren uit Friesland op, die met vier bussen rond half 12 ’s morgens aankwamen. ‘Het was indrukwekkend, we werden als beroemdheden ontvangen, de hele school stond voor ons te applaudisseren’, zegt Jacob Jansma, melkveehouder in Oosterzee. In de kantine sprak burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort de boeren en hun partners toe. 

Amersfoortse Berg

‘Ook vanuit de gemeente wordt het erg gewaardeerd dat boeren in Friesland jaarlijks scholieren ontvangen voor een werkweek op de boerderij’, vertelt Jansma. Na de lunch volgden de Friese gasten lessen die varieerden van dictee bij Nederlands tot gymnastiek en Wis- en Scheikunde. Daarna gingen de gasten in 2 groepen uiteen. De ene groep ging wandelen door de stad en de andere groep kreeg een rondvaart door de grachten. Na een uur werd dit programma omgedraaid. Met een diner op school werd de dag afgesloten. 

‘Wij spraken nog met een meisje, dat drie jaar geleden bij ons op het bedrijf is geweest’, zegt Jansma. ‘Die herkenning is ook erg leuk, veel boeren hebben kinderen gesproken die bij hen op het bedrijf zijn geweest.’ 

Schoolkeuze
Dat de werkweek een begrip is, bleek ook uit reacties die Jansma hoorde van ouders van leerlingen. ‘De Friese werkweek is een reden voor ouders om hun kinderen naar de Amersfoortse Berg te sturen. Leuk toch?’


Bron: Nieuwe Oogst