RFC past planning eiland aan

Royal FrieslandCampina (RFC) heeft de planning aangepast nu er minder boten van en naar de Waddeneilanden varen vanwege de coronacrisis. De melklevering komt niet in het gevaar, stelt het zuivelconcern.

Lely en AB Vakwerk laten personeel overnachten op Terschelling, nu het ‘s avonds lastiger naar huis kan. De overlast blijft voor de rest beperkt, stelt voorzitter Jodi Kuipers van LTO Noord-afdeling Terschelling.

Anders is het voor akkerbouwers op Texel. Zij kunnen moeilijker aan drijfmest komen nu de boot van Den Helder naar Texel minder frequent vaart. Boeren strooien daarom extra kunstmest. ‘Drijfmest uitrijden is beter voor het land. Maar we kunnen niet meer afwachten. De grond droogt snel uit’, stelt akkerbouwer Klaas Lap uit Den Hoorn.

Varkensmest
Volgens eigenaar Arie van Zuilen van transportbedrijf Van Zuilen in Oudeschild zijn de gevolgen ‘behoorlijk’. Het bedrijf transporteert jaarlijks zo’n 35.000 ton varkensmest naar ongeveer dertig akkerbouwers op Texel. ‘We zitten midden in het mestuitrijseizoen. De opslagen van ons en van de akkerbouwers zijn leeg.’


Bron: Nieuwe Oogst