Droogte: bevloeien, beregenen of wachten?

Uitnodiging ‘Bodem bij de burenmiddag’ op woensdagmiddag 1 juli 2020 van 13.30 uur tot 16.00 uur

Is droogte, “een ver van mijn bed show” voor een boer in het Friese veenweidegebied? Of is het toch dichtbij? In oosten van ons land moeten melkveehouders diep in de buidel tasten om hun ruwvoervoorziening op peil te houden. Ze oogsten 2 snedes gras in een jaar als 2019… In het Friese veenweidegebied maken we voor het derde jaar op rij extreme droogte mee. Het neerslagtekort is tot een recordhoogte gestegen.

Wat doet droogte met grondwaterstanden, uw bodem en het grassenbestand? En wat kunnen we doen om gewassen ‘aan de praat te houden’. Dit zijn onderwerpen die we tijdens de volgende “Bodem bij de burenmiddag” in het kader van Bodem APK Veenweide willen bespreken.

Experiment
Bij en door Loonbedrijf Brak aan de Fjûrlânswei in Aldeboarn is een boerenexperiment uitgevoerd waarbij een deel van de mais is beregend, bevloeid en een deel niet. Hetzelfde experiment is uitgevoerd op gras. De bodemexperts van Aequator Groen en Ruimte geven ons inzicht in de effecten van het experiment. Daarnaast geven zij een toelichting op de keuzes die gemaakt kunnen worden (en de verwachte effecten hiervan), op het gebied van beregenen, bevloeien of wachten, op veengrond.

U bent van harte uitgenodigd aan de Fjûrlânswei in Aldeboarn (nabij Loonbedrijf Brak). LET OP: vanaf Aldeboarn NIET rechtsaf (doodlopende weg) bij het bord richting het bedrijf van Brak maar de weg volgen met de bocht mee naar links. Dan komt u bij de percelen.

Aanmelden en Coronamaatregelen

  • In verband met de coronamaatregelen is aanmelden van te voren noodzakelijk. Stuur een e-mail ovv 1 juli Bodem bij de burenmiddag naar: bdomhof@projectenltonoord.nl.
  • We geven geen hand en we houden 1.5 meter afstand.
  • We gaan in kleine groepjes het land in.

Met vriendelijke groet,
Namens het projectteam Bodem APK Veenweide Fryslân

Jan van Berkum, Everhard van Essen Aequator en Dirk Johan Feenstra / Bianca Domhof, Projecten LTO Noord

Bodem APK Veenweide is een DAW-project van LTO Noord en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân in het kader van het Veenweideprogramma en uitgevoerd door Aequator Groen & Ruimte en Projecten LTO Noord.