muizen

Nieuwe maatregelen muizen tijdens droogte getest

Het land met water laten onderlopen om muizen te bestrijden. Het is de beste optie, dat bleek de afgelopen jaren. Een aantal jaren geleden zetten de eerste boeren hun land onder water en dat wierp zijn vruchten af.

De proef wordt bij Vegelinsoord bij Joure gedaan. Die plek is gekozen, omdat de waterhuishouding daar moeilijk is. Veel grondwater loopt weg naar het vroegere Hornstermeer. Ook is het moeilijk om in de sloten eromheen genoeg water te krijgen, zodat het land echt onder water kan worden gezet. Als proef hebben de provincie, Wetterskip Fryslân en landbouworganisatie LTO Noord de handen ineen geslagen. Alle waterlopen in het gebied zijn zo aangepast, dat er genoeg water blijft staan om de muizen te kunnen bestrijden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afsluiten van duikers.

LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburg is blij met de proef: "Wetterskip Fryslân is er altijd om water af te voeren en om ons te helpen. Nu is het andersom en hebben wij hen nodig, omdat we juist aanvoer willen. We moeten kijken of dat goed en makkelijk te regelen valt."

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.