LTO Noord trakteert Gedeputeerde Statenleden met hapklare invulling voor Nationaal Programma Groningen

Dinsdagochtend 4 december staat Alma den Hertog, boegbeeld van LTO Noord voor Groningen, met taart op de stoep bij de provincie Groningen. “Op de taart een aantal hapklare plannen waarmee de landbouw aan de slag wil als invulling voor het Nationaal Programma Groningen. Dat is de reden dat wij de Gedeputeerde Statenleden een taart aanbieden. Wij maken ons daarnaast grote zorgen over het proces rondom de invulling van het Nationaal Programma Groningen.”

Perspectief voor goed boeren in Groningen
De agrarische sector ziet vele kansen in het startdocument van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Helaas is de landbouw onvoldoende zichtbaar in het programma. “Terwijl juist in de landbouw volop kansen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van Groningen zitten”, zegt LTO-bestuurder Alma den Hertog. De landbouw heeft veel innovatieve slagkracht. LTO Noord werkt daarom aan 25 concrete agrarische onderwerpen en projecten die perspectief bieden aan boeren. Met als doel: ‘Perspectief voor goed boeren in Groningen’. Naast de taart bieden we de Gedeputeerde Statenleden een overzicht aan waarop wij deze projecten benoemen en gaan graag in gesprek over de uitvoer.

Voor niets gaat de zon op
Om de projecten te realiseren vraagt LTO Noord 17,5 miljoen per jaar om deze projecten in samenwerking met andere partners in het landelijk gebied en haar bewoners uit te voeren. "Wij genereren als sector al voor 1 op de 6 inwoners van Noord-Nederland werkgelegenheid en dat moet vooral zo blijven. We vragen wat, maar Groningen krijgt er ook wat voor terug!"

Zorg om regie
“Wij maken ons grote zorgen over het proces rondom de invulling van het Nationaal Programma Groningen. We missen regie, werkgroepen lijken lukraak te worden samengesteld, de processen zijn niet helder en de landbouw is vanaf het begin al niet betrokken. Een gemiste kans!", besluit Alma den Hertog.