Oldambt scoort met ‘lichtroute’

Met een stoet van 3.500 auto’s op de route kijkt LTO Noord-afdeling Oldambt terug op een succesvolle, eerste, verlichte boerderijenroute. De Groningse afdeling deed het idee op bij de verlichte boerderijenroute in de Noordoostpolder, die de komende twee weekeinden wordt gehouden.

‘Het was een fantastisch mooi weekend’, blikt Eri de Groot terug. Als voorzitter van de pr-commissie van LTO Noord-afdeling Oldambt was zij medeverantwoordelijk voor de verlichte boerderijenroute. De boerderijenroute, die vorig weekend plaatsvond, trok verrassend veel bezoekers. ‘Daar zijn wij erg blij mee. Met de verlichte boerderijenroute wilden we burgers meer betrekken bij onze sector en hun een kijkje geven in de bedrijven en de dagelijkse werkzaamheden’, vertelt De Groot.
De verlichte boerderijenroute had een lengte van 55 kilometer. Daarnaast stelden twaalf agrarische en gerelateerde bedrijven hun deuren open. ‘Waaronder een akkerbouwbedrijf, een tulpenteler en een galerie.’

De Groot en haar man gaven de deelnemers een kijkje in hun melkveebedrijf. ‘We hebben leuke reacties gekregen. Mensen vertelden dat zij vaak langs de agrarische bedrijven rijden, fietsen of lopen, maar geen idee hebben wat er achter de deuren gebeurt. Nu hebben ze daar een beeld bij.’ Het akkerbouw- en varkensbedrijf Princehoeve stelde ook zijn deuren open. ‘Dit bedrijf heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuwe zeugen- en zichtstal. Bezoekers konden door de zichtstal een kijkje nemen bij de zeugen en de biggen.’
Naast een routeboekje met informatie over het gebied, de maar liefst 75 verlichte objecten, deelnemende bedrijven en de geschiedenis daarvan, stelde de pr-commissie een audiotour beschikbaar. ‘Deze was via een app op de telefoon te downloaden’, legt De Groot uit. Ook dat bleek een groot succes. ‘De audiotour is maar liefst 530 keer gedownload.’
Dat de pr-commissie en de afdeling in de toekomst met de verlichte boerderijenroute doorgaan, is een feit. ‘We hebben verrassend veel deelname gehad en veel positieve reacties mogen ontvangen. Het is belangrijk dat we burgers blijven betrekken bij onze sector. De verlichte boerderijenroute draagt daar zeker aan bij’, stelt De Groot.

Noordoostpolder
Ook de werkgroep Verlichte Boerderijen Route Noordoostpolder heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Zo houdt zij de komende twee weekeinden een 35 kilometer lange boerderijenroute met zo’n tachtig verlichte objecten.

Dit jaar is een aantal nieuwe elementen toegevoegd. Zo stelt de familie Mulder haar bedrijf vijf dagen open voor vertellingen door Ed Voigt over waterbouwkundige en oud-minister Cornelis Lely en zijn werk en een expositie. Vincent Oosterwijk geeft deze dagen vertellingen over honderd jaar Zuiderzeewet en de historie van de Noordoostpolder.

Meer informatie is te vinden op www.lichtroutenoordoostpolder.nl.

Bron: Nieuwe Oogst