Westerkwartier heft het glas

De Groningse afdelingen Zuidelijk Westerkwartier en Zuidhorn zijn per 1 januari samengevoegd tot de nieuwe afdeling LTO Noord Westerkwartier. Leden en bestuursleden proostten daar vorige week op.

‘Er was al nauw contact tussen beide afdelingen’, vertelt voorzitter Henk Hulshoff. ‘We organiseerden al veel samen en we werkten al veel samen. Dat we samen zouden gaan, was een kwestie van tijd. Nu per 1 januari gemeente Westerkwartier is gevormd, was de tijd rijp voor het vormen van LTO Noord Westerkwartier.’ 
De nieuwe afdeling heeft 165 bedrijfsleden. ‘De leden hebben we meegenomen in het proces van samengaan’, zegt Hulshoff. ‘Ook tijdens bijeenkomsten hielden we hen op de hoogte.’ De oude afdelingen ervoeren dat het moeilijker werd om nieuwe bestuurders te vinden. ‘Daarvoor biedt het samengaan ook een goede oplossing. We gaan nu met zeven enthousiaste bestuurders de kar trekken van de nieuwe afdeling’, aldus de voorzitter.

Bedrijfsbezoek
Vorige week woensdag hielden de oude afdelingen eerst nog ieder hun eigen jaarvergadering. Daarna kwamen ze bijeen en vierden ze het samengaan met onder andere theater. De nieuwe gemeente Westerkwartier is ontstaan door een fusie van de gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn. LTO Noord had in deze vier gemeenten de contacten. Daar gaat Hulshoff ook in de nieuwe gemeente mee aan de slag.

‘Begin april willen we eerst met het college van burgemeester en wethouders op bedrijfsbezoek bij een aantal leden en daarna met raadsleden, zodat zij kunnen voelen en ruiken aan de landbouw. Dat willen de mensen van de gemeente ook graag’, zegt de afdelingsvoorzitter.
‘In de oude gemeenten werd al langer voorgesorteerd op de herindeling, werd er als het ware op de winkel gepast. Nu wil iedereen vol gas vooruit, ertegenaan. Dat geldt ook voor ons als LTO Noord Westerkwartier’, zegt Hulshoff.

Natuurnetwerk Nederland
Met het college en met raadsleden wil LTO Noord Westerkwartier in gesprek gaan over de inrichting van Natuurnetwerk Nederland. Een ander item dat speelt in het gebied Middag-Humsterland, is de discussie of deze regio Unesco Werelderfgoed moet worden en wat gevolgen zouden kunnen zijn voor de agrarische sector.
Hulshoff en zijn bestuur willen richting het volgende winterseizoen kijken hoe zij het contact met leden kunnen versterken. ‘We willen aan de slag met ledenbinding. Moeten we daarvoor dezelfde bijeenkomsten organiseren zoals we altijd al doen of gaan we bijvoorbeeld huiskamerbijeenkomsten houden? Leden mogen alvast nadenken over wat bij zouden kunnen dragen aan ledenbinding’, is de oproep van Hulshoff.

Bron: Nieuwe Oogst