mesttoediening

Advies schade mestkelders

Een panel van specialistische deskundigen gaat adviseren hoe de schade aan mestkelders van boeren in de mijnbouwgebieden Groningen en Norg moet worden beoordeeld. Dat meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Voorzitter van het adviespanel is Niels Koeman, staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Daarnaast bestaat het panel uit een geoloog, een taxateur, een rentmeester en bouwkundigen van de TU Delft. TCMG wil hiermee tot een pragmatische en rechtmatige werkwijze komen voor mestkelders.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij kwam in 2015 al met een mestkelderprotocol. Dit gebeurde naar aanleiding van een enquête onder boeren door LTO Noord.
TCMG vindt dat dit protocol voor verbetering vatbaar is. Het protocol gaat niet specifiek in op de wijze waarop mogelijke schade aan betonnen mestkelders wordt beoordeeld en biedt geen duidelijkheid over het toepassen van het wettelijke bewijsvermoeden, stelt de commissie.

Het adviespanel is gevraagd het advies vóór 1 juli op te leveren. Bestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord regio Noord vindt het instellen van een adviescommissie een goede eerste stap. ‘We houden de vinger aan de pols. Schade aan mestkelders is een heet hangijzer.’