drugslabs

Informatieavond Boef zoekt Boer in Kollum

Locatie
Gemeentehuis, Van Limburg Stirumweg 18 te Kollum
Tijd
19:30 - 22:00 uur

Op 22 januari 2020 organiseren gemeenten, LTO Noord en CCV en informatieavond over veiligheid in het buitengebied.

De gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, LTO Noord en Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), spitsen de avond toe op ondermijning.

Ondermijning gebeurt dichterbij dan u denkt 
De signalen zijn soms lastig te herkennen. Criminelen blijven het liefst onder de radar. Toch heeft elke crimineel panden nodig, om crimineel geld wit te wassen, om te wonen, te ‘werken’ of te gebruiken als dekmantel. En dat is zichtbaar in de bovenwereld. Bij ondermijning maken criminelen gebruik van diensten in de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven.

Infoavond op 22 januari 2020
Steeds vaker maken criminelen voor hun activiteiten gebruik van diensten in de bovenwereld. Zij huren een kassencomplex of schuur in het buitengebied voor bijvoorbeeld hennepteelt, de productie van drugs, witwassen maar ook fraude en arbeidsuitbuiting. Wanneer je eenmaal met criminelen in zee gaat, is er geen weg meer terug en krijg je met bedreigingen of erger te maken. Ondermijning is geen zaak die politie en justitie alleen kunnen bestrijden. Dat moeten we samen doen! 

Bezoek de ondermijningscontainer
In een Ondermijningscontainer komt u meer te weten over zaken als hennepkwekerijen, XTC-labs en de productie van cocaïne. Na een bezoek aan de Ondermijningscontainer kunt u sneller de signalen van een drugslab en de aanwezigheid van drugs herkennen, zoals de geur van hennep en synthetische drugs. Daarmee kunt u helpen bij de opsporing en het bestrijden van de gevaren die productie van en handel in drugs met zich mee brengen.
De container is te bezichtigen vanaf 19:00 tot 19:50 uur en van 21:05 tot 22:00 uur. Per keer kunnen 10 tot 15 personen naar binnen. Wees dus op tijd.  

Programma
19:00 – 20:00 uur: Inloop met koffie/thee en lekkers + bezoek aan ondermijningscontainer
20:00 – 20:05 uur: Opening door dagvoorzitter Eelke Lok 
20:05 – 20:20 uur: Interview door Eelke Lok met burgemeesters Johannes Kramer en Klaas Agricola en Menno van der Veen (vz. LTO Noord afd. Noord-Oost Friesland)
20:20 – 20:50 uur: Paul van der Weiden, adviseur Lokale Veiligheid van het CCV
20:50 – 21:05 uur: Annemarie van der Burg, Stichting Meld Misdaad Anoniem (M)
21:05 – 21:15 uur: Verhaal van ervaringsdeskundige
21:15 – 22:00 uur: Informele gedeelte met hapje en drankje

Tijdens het informele gedeelte kunt u zich laten informeren door mensen van de politie, het Openbaar Ministerie, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), het CCV en gemeente. Praat na over het verhaal van de ervaringsdeskundige en kom tot de ontdekking dat het u ook had kunnen gebeuren. Ga in gesprek met M (Meld Misdaad Anoniem) of bezoek de ondermijningscontainer.

Zorg dat u niet het slachtoffer wordt van criminelen en laat u informeren. Aanmelden kan via dit aanmeldingsformulier