nacht

Doe mee aan de nacht van de nacht 2016

Jaarlijks wordt in heel Nederland de Nacht van de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van donkere nachten en partijen op te roepen onnodige lichthinder tegen te gaan. Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober doven honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Ook worden er in heel Nederland honderden evenementen in het donker georganiseerd . Van wandelingen, kanotochten tot fotoworkshops of dineren in het donker. Inmiddels een bekend evenement met honderden bezoekers die afkomen op de nachtelijke activiteiten in beide provincies. In Groningen en Friesland roepen de milieufederaties melkveehouders op om dit jaar ook mee te doen. LTO Noord ondersteunt deze oproep. Doe de verlichting in uw stal op 29 oktober zo vroeg als mogelijk uit of organiseer een leuke activiteit in uw stal.

Aanbevelingen melkveestal: Donker waar het kan, licht waar het moet
LTO Noord en de Groningse en Friese Milieufederaties hebben het thema verlichting in 2011 en 2015 opgepakt en gezamenlijk aanbevelingen gedaan voor aanpassingen die hinder van de verlichting tegen kunnen gaan.

De Drentse Milieufederatie heeft het thema tevens opgepakt in 2015 en is samen met LTO Noord Drenthe met aanbevelingen gekomen. Een belangrijke oplossing bleek in de eerste plaats goed overleg met de buren over wanneer de lichten aan en uit gaan. De belangrijkste uitkomst uit het onderzoek was dat de oorzaak van het probleem vooral lag in niet goed afgestelde lampen in de stal.  

Doe ook mee op 29 oktober
Bedrijven en gemeenten  doen al jaren lang mee aan de Nacht van de Nacht. Op de website kunt u melden dat uw bedrijf mee doet en dat de lampen zo vroeg als mogelijk  (bijv. vanaf  20.00 uur) uitgaan.  Via de site worden bedrijven die meedoen speciaal vermeld en is er per provincie een overzicht van activiteiten te vinden voor deelnemers aan het evenement.  

Technische aanbevelingen
Samen met stallenbouwers en verlichtingsexperts hebben LTO Noord en de Milieufederaties gewerkt aan een pakket van technische aanbevelingen voor de montage en afstelling van lampen in melkveestallen. Heeft u nieuwbouwplannen of wilt u uw verlichting in de stal vervangen? Vraag de lichtproducent dan te werken met de vier  aanbevelingen  uit dit document. Daarmee wordt het licht in de stal waar het moet en juist donker daar waar het kan. Goed voor omwonenden én uw portemonnee. Wilt u meer lezen over het belang van verlichting én duisternis voor uw melkvee, lees dan deze presentatie van de WUR. Wij hopen dat u dit jaar met uw melkveebedrijf mee doet aan de Nacht van de Nacht. Met deze actie laten we als agrarisch ondernemers zien, dat we midden in de samenleving staan. En dat we luisteren naar signalen.

Trienke Elshof
Janita ten Berge
Mattheus Gorter
Koos Flinkert  

In samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties Friesland, Drenthe en Groningen