Vandaag heb jij morgen in handen

Lezing 'Vandaag heb jij morgen in handen' door Helga van Leur

Telkens als RTL-weervrouw Helga van Leur boeren spreekt, valt haar de passie, mooie verhalen en enorme betrokkenheid bij hen op. Zij kijkt uit naar de Dag van LTO Noord regio Noord, op donderdag 22 december, om dan leden te spreken. Van Leur geeft op de ledendag een lezing met als titel ‘Vandaag heb jij morgen in handen’.

Helga van Leur, weervrouw, RTL4
Hoe bereidt u zich voor op deze lezing? 
‘Ik ga vooraf een gesprek aan met de organisatie met de vraag ‘hoe denk jij de mensen te kunnen raken?’ Na zo’n gesprek verzamel ik allerlei informatie, kijk naar wat interessant is voor de doelgroep. Je kunt het zien als een kast vol laatjes en al die laatjes vul ik met informatie. Voor de lezing heb ik maar tijd voor een beperkt aantal laatjes. Dus ik kijk welke laatjes er het beste bij die bijeenkomst passen.


Wat is uw beeld van de land- en tuinbouw?
‘De landbouw is de basis van ons bestaan, zorgt voor ons voedsel. Daarmee kunnen wij werken aan een goede gezondheid. Ons hele landschap is bepaald door land- en tuinbouw.
‘Ik was een tijdje terug op bezoek bij een glastuinder bij mij in de buurt. Wat mij opviel is dat de beste paprika’s naar het buitenland gaan en dat er weer paprika’s naar Nederland worden gehaald omdat die een paar cent goedkoper zijn. Sindsdien zeg ik tegen mensen ‘kies je producten bewust’. Dat je met de kerst aardbeien wil eten, dat mag best, maar wees je wel bewust van je keuzes en welke consequenties daar aan hangen zoals de milieubelasting.’

Hoe kijkt u tegen de boeren aan?
‘Ik presenteer sinds een paar jaar de verkiezing van de agrarische ondernemer van het jaar. Het valt mij iedere keer op dat iedereen zijn eigen, mooie verhaal en drijfveren heeft. Vertel als boer jouw verhaal, over jouw passie, want dat raakt mensen. Boeren zijn heel betrokken bij wat ze doen en het gaat vaak om familiebedrijven. Ze zijn ‘down to earth’. Dat laatste zie ik als een compliment.’

Thema van de dag is ‘Brussel is dichterbij Noord-Nederland dan ooit; de invloed van Europees beleid op uw bedrijfsvoering’. Wat merkt u van het Europees beleid?
‘Het weer houdt niet op bij de grenzen. In Europa werken de weerinstituten samen in de World Meteorological Organisation en delen zij bijvoorbeeld weerdata.

‘Ook in beleid is samenwerking op alle niveaus ontzettend belangrijk. Stel dat Duitsland besluit om zijn water versneld af te voeren of het landschap te veranderen. Dat raakt ons ook.

‘Mijn moeder zei altijd ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Ik ga tijdens mijn lezing in op de vragen ‘wat heb je zelf onder controle en wat kun je zelf doen?’ Want daar begint het mee.’

Speciaal voor onze Friese leden: Komt er deze winter een Elfstedentocht?
‘Tja, vijftig procent kans hé? Ja of nee. Dat er minder frequent Elfstedentochten zijn, hoort bij een veranderend klimaat. Maar er spelen meer factoren mee, want in 2012 was er bijna eentje en toen was sneeuw de bottleneck. We blijven hopen.’


Aanmelden voor de 'Dag van LTO Noord regio Noord' kan tot en met maandag 19 december. Bezoekers kunnen gratis parkeren in de parkeergarage tegenover Martiniplaza en vanwege de komst van Eurocommissaris Phil Hogan is er live-vertaling aanwezig.