Tanja Beuling

Geef boeren de ruimte

Vandaag zit er bij de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden een ondernemersbijlage over boeren. Jazeker, boeren zijn ondernemers! Noord-Nederland heeft alles in zich om de wereldwijde proeftuin te zijn voor technologische innovaties in de landbouw. Maar dan moeten de agrarische sector en het ondernemerschap dat daarbij hoort wel de ruimte krijgen. Tanja Beuling, vice-voorzitter regiobestuur Noord, ziet dat als haar grootste uitdaging.

Een blik uit het raam van haar kantoor. Dat is alles wat Tanja Beuling nodig heeft om te beseffen waar ze het allemaal voor doet. De uitgestrekte landerijen tot in de verte het lintdorp Tweede Exloërmond worden door haar man Dirk Jan beboerd. Aardappelen, uien, suikerbieten, graan. „Ik doe de administratie, veel van het computerwerk. Het werk op het land laat ik aan hem over. Daar heeft hij veel meer verstand van.”

Toch boeren ze echt samen, ondernemen ze samen. Want dat is wat het hebben van een boerderij is: ondernemen. „Ik zeg altijd: wij zijn ondernemers. Een onderdeel daarvan is boer zijn.” Het is risico’s afwegen en risico’s nemen. Het is bijblijven en vooroplopen. Het is zelf kiezen en samenwerken. „Dat laatste is van belang. Boeren hebben elkaar nodig om elk voor zich vooruit te komen.”

Niet zo gek dus dat de Beulings vervlochten zijn met LTO Noord. Dirk Jan is al heel lang bestuurder in de sector akkerbouw van de noordelijke afdeling van de Land-en Tuinbouworganisatie. Tanja is sinds twee maanden vicevoorzitter van de regio Noord. Daarvoor werkte ze bij het waterschap. „Ja, LTO doet er nog steeds toe. En dat zeg ik niet alleen omdat ik het moet zeggen.”

Lees het hele artikel