Fabian Jansen verfilmt succesvolle toneelsolo Maalkop

Toneelvoorstelling over suïcide onder boeren wordt film.

Acteur en regisseur Fabian Jansen (Mannenharten, Nena, De Vloer Op) regisseert volgend jaar zijn speelfilmdebuut Maalkop, naar de toneelvoorstelling Maalkop van PeerGrouP.  Het toneelstuk Maalkop deed afgelopen zomer en herfst al veel stof opwaaien binnen de agrarische sector en is met alle 40 uitverkochte voorstellingen en veel lof in de pers en vanuit de sector een overweldigend en belangwekkend succes.

Maalkop vertelt het verhaal van een jonge boer, gespeeld door Jansen, die na de dood van zijn ouders de grip op de boerderij, en daarmee zijn leven, verliest. De jonge boer voelt zich vergroeid met de streek, het erf en zijn dieren, maar de dood van zijn ouders, hun achtergelaten schulden bij de bank, de huidige wet- en regelgeving, zijn taak als opvolger en de plotselinge eenzaamheid drijven hem steeds verder weg van de laatste mensen om hem heen tot hij geen uitweg meer ziet en een desastreuse beslissing neemt. Hij kàn niet meer terug, enkel nog terugkijken. Alleen zijn laatste koe houdt hem ogenschijnlijk nog overeind of houdt zij hem juist gevangen?

Sociale Impact
Door het maken en spelen van de voorstelling en de reacties daarop, voelden wij de maatschappelijke urgentie om de aandacht voor dit verzwegen thema nog meer gezicht te geven. Waar gesprekken van hulpverlener naar (onbewust) hulpzoekende vaak te direct zijn, blijkt Maalkop een mooie katalysator te zijn om dit gesprek op gang te brengen vanuit een gelijktijdige en gelijkwaardige beleving en herkenning. Aansluitend bij de actualiteit van het thema, zoals onlangs ook uitgelicht door o.a. Trouw, NOS, De Correspondent en tv-programma Onze Boerderij, maar vooral naar aanleiding onze eigen nagesprekken na de voorstelling met de boeren zelf, denken wij dat de verfilming van Maalkop - een aangrijpend beeld van de problemen in de sector - een breder publiek kan bereiken en meer begrip kan creëren voor de boer en zijn/haar situatie. We geven de boeren, evenals de problematiek, maatschappelijk en artistiek een stem die gehoord moet worden.

Maalkop wordt geproduceerd door het nieuwe sociale filmproductiehuis Fabuch Social Cinema. Net als bij de voorstelling zal de film Maalkop worden ontwikkeld in samenspraak met de organisaties Zorg om Boer en Tuinder (ZOB), de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord) en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland.