Oogst van Noord: Dit hebben wij voor u bereikt in het tweede kwartaal van 2020

Het afgelopen kwartaal zullen we ons nog lang heugen. Naast het coronavirus speelt er ook op andere dossiers veel. Terwijl er veel speelt, delen wij ons overzicht van onze inzet, activiteiten en resultaten in het tweede kwartaal van 2020. Dat lijkt dubbel. Tegelijkertijd willen wij u laten zien dat de belangenbehartiging in Drenthe, Fryslân en Groningen voor u in de volle breedte doorgaat.

De afgelopen weken liep de woede en frustratie rondom de voermaatregelen hoog op. Over de voermaatregelen zijn we erg duidelijk. De minister wil bij ons de koeien voeren. Dat kunnen wij zelf wel. Boeren moeten nooit in de situatie komen waarbij ze moeten kiezen tussen de gezondheid van hun dieren óf voldoen aan een gedrocht van een maatregel.
LTO heeft samen met andere partners zeven alternatieven voor de voermaatregel van de minister aangedragen. Nu laat zij – mede dankzij de motie Harbers / Geurts – het alternatief doorrekenen. Met onze petitie benadrukken we bij de minister de noodzaak om voortvarend aan de slag gaan met een alternatieve maatregel van de sector.

Naast actuele thema’s als het stikstofdossier, corona en droogte, gaat de inzet op het behartigen van uw andere belangen gewoon door.
Om u een indruk te geven waar wij ons in de regio voor hebben ingezet, noem ik er hier enkele. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor maatregelen tegen droogte, de aanpak van zwervende wolven en het faunabeleid ganzen. Of het samen met u ontwikkelen van een pachtvisie. Ook is er met een vlogserie aandacht gevraagd voor het behoud van gewasbeschermingsmiddelen. Met een campagne is het recreëren bij de boer in coronatijd gepromoot. En natuurlijk ben ik blij met alle inzet en resultaten tijdens deze bijzondere coronatijd. 

Wij willen altijd resultaten behalen die bijdragen aan uw bedrijfsvoering, uw omgeving of onze gehele sector. Soms betekent dat in gesprek blijven, soms door druk te zetten achter de schermen en soms is het nodig om actie te voeren. Daar is geen vastliggende route voor.

Onze resultaten leest u hier of door op onderstaande afbeelding te klikken.

Trienke Elshof
Voorzitter LTO Noord regio Noord