Meer ganzenschade Noorden

De vier noordelijke provincies hebben in 2019 voor bijna 10 miljoen euro aan faunaschades uitgekeerd aan boeren. Het landelijk totaal lag op 25,5 miljoen euro, 2,5 miljoen meer dan in 2018.

Wat betreft ganzenschade blijft Friesland koploper. Daar werd vorig jaar voor 8,8 miljoen euro aan schade getaxeerd. In Groningen werd 630.000 euro uitgekeerd aan boeren voor faunaschade. Dat was 80.000 euro meer dan in 2018. In Drenthe ging het om ruim twee ton, 50.000 euro meer dan in het voorgaande jaar. In Groningen was de vastgestelde schade door de brandgans ruim drie ton, in Drenthe was de kolgans met een schade van 76.000 euro koploper. In Flevoland werd een schadebedrag van in totaal ruim twee ton vastgesteld, verdeeld over meerdere soorten ganzen en knobbelzwanen.

In Friesland, Groningen en Flevoland werd de vergoede schade nagenoeg alleen door vogels veroorzaakt. In Drenthe meldden boeren ook gewasschade door reeën en dassen. Die schadebedragen waren overigens relatief gering.

Ook elders was de ganzenschade aanzienlijk. Zo ontvingen boeren in Noord-Holland 6,5 miljoen euro. In Gelderland ging het om 3,2 miljoen euro.

De provincies keerden afgelopen jaar 10.000 euro uit voor schade die is veroorzaakt door wolven.

Bron: Nieuwe Oogst