LTO Noord verbolgen over beregeningsverbod Hunze en Aa

Het waterschap Hunze en Aa’s heeft zonder afstemming met de agrarische sector op vrijdag 7 augustus per direct een verbod ingesteld om overdag te beregenen. Het verbod geldt zowel voor grondwater als oppervlaktewater.

LTO Noord is zeer verbolgen en verbaasd over dit plotselinge besluit zonder dat er afstemming is gezocht met de sector. De onderbouwing van het besluit ontbreekt. Regiobestuurder Brenda Timmerman: “Uit de droogtemonitor van 4 augustus van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijkt namelijk dat in dit gebied het neerslagtekort niet nijpend is en dat de wateraanvoer vanuit de grote rivieren nog voldoende is.

Het Waterschap Hunze en Aa's heeft excuses aangeboden aan LTO Noord voor de slechte communicatie, maar hiermee is het beregeningsverbod nog wel van kracht. LTO Noord zet alles in gang om dit beregeningsverbod weer zo snel mogelijk ongedaan te maken. Timmerman voegt toe: "Voor de landbouw is juist in deze periode water heel belangrijk om alle gewassen tot een goed eindproduct te laten groeien."