‘Leden willen weer graag bij elkaar komen’

‘Weer boven water komen’ was het thema van de ledenavond van LTO Noord-afdeling Borger/Odoorn bij proefbedrijf ’t Kompas in Valthermond. Tijdens de avond, die volledig coronaproof werd gehouden, was er aandacht voor de afwegingen en dilemma’s van goed peilbeheer, grondwateronttrekking en beregeningssystemen.

‘Dit was onze allereerste ledenavond sinds de uitbraak van het coronavirus’, vertelt Tanja Beuling, voorzitter van de afdeling. ‘De avond werd goed bezocht’, blikt zij terug. ‘Naast het feit dat het onderwerp droogte en de hectiek rondom beregeningsverboden in ons gebied enorm spelen, merken we ook dat leden echt behoefte hebben om weer bij elkaar te komen. We hebben zelfs mensen moeten afzeggen.’

Tijdens de ledenavond was er volop aandacht voor goed waterbeheer in Nederland, de klimaatverandering, droge zomers, toename van regenhaspels en de discussie over grond- en oppervlaktewater. ‘Het is echt een heel actueel thema. Het waterschap gaf onlangs aan dat er in ons gebied meer dan 100 regenhaspels draaien. In 2007 waren dat er nog maar 20. De behoefte van beregenen is enorm toegenomen’, weet Beuling.

‘Maar hoe pak je dat op een goede manier aan, welke systemen van beregenen zijn? En ga je oppervlaktewater of grondwater gebruiken?’. Sprekers tijdens deze avond waren peilbeheerder Aike Maarsingh, Wouter Wilzing en Matthijs Meijerink van Meijerink Mechanisatie. ‘Het was een interactieve avond. Aan de hand van de multiple choice-quiz Kahoot gingen we het gesprek met elkaar aan.’

Ledenbinding
Door het coronavirus gingen ledenavonden en -bijeenkomsten de afgelopen tijd niet door. ‘Via nieuwsbrieven, WhatsApp en andere kanalen probeer je dan toch in contact te blijven met je leden en te laten zien wat je doet’, zegt Beuling. ‘Ledenbinding is en blijft belangrijk.

Je merkt dat boeren en tuinders een beetje murw worden van alle ontwikkelingen in onze sector. Er gebeurd zoveel. Daarnaast komen er steeds minder boeren en tuinders, krijgen we minder leden en komt er meer verdeeldheid in onze sector. Dat is een zorgenpunt. We moeten het met elkaar blijven doen en daarom als sector verenigd blijven’, besluit Beuling.

 

Bron: Nieuwe Oogst