Van reactie naar actie

Op het Boerderij-platform zegt een niet-lid: ‘LTO is onderdeel van de Groene maffia’. Hanna Hilhorst schrijft in Nieuwe Oogst: ‘LTO neemt een passieve houding aan’. Dankzij een lid van Partij van de Dieren kopt de Leeuwarder Courant met: ‘Vergeef het hun niet, ze weten wat ze doen: De gifhandel- en wandel van de Bayers, Syngenta’s, politici en LTO’s’.

Dit zijn een aantal reacties die ik in één weekend lees naar aanleiding van de berichtgeving over glyfosaat en insecten. Telkens als ik de krant opensla, blader ik eerst naar de ingezonden stukken: Wat hebben wij boeren nu weer gedaan of nagelaten? En direct daarna vraag ik me af of ik nog wel verder wil lezen. Maar de bestuurder in mij zegt: ‘even doorbijten en lezen die hap’.  Maar blij word ik er niet van.

Zaterdagochtendkrant
Binnen ons regiobestuur wordt op de zaterdagochtenden volop geappt over wat er die dag weer in de diverse dagbladen staat voor zin en onzin. En altijd stelt iemand de vraag: ‘Moeten we hierop ook reageren als LTO?’  En ja, zo nu en dan moeten we echt iets recht zetten, maar vaak is het effect van een reactie nihil. Het lucht wel op, maar zelfs dat effect is beperkt. ‘Het roer moet om’, lees ik regelmatig. Prima en dan? Half Nederland vol met zonnepanelen leggen (waaronder volgens mij ook geen insect overleeft) en voor de rest biologisch boeren en stadslandbouw?

Aanval kiezen
Wat dan wel? De aanval kiezen en onze eigen ambitie de wereld in slingeren? En vervolgens eisen dat bijvoorbeeld burgers, overheid, NGO’s, onderzoekers, ons gaan helpen die ambitie te realiseren? Dat heeft zo zijn voordelen: we hebben een plan waarmee we in gesprek kunnen met onze leden, onze bondgenoten en met onze ‘niet-natuurlijke’ partners. En last-but-not-least: we hebben de regie in handen.

Wij weten wat we doen
LTO werkt aan toekomstvisies voor de diverse sectoren. Waarbij het streven is dat de geformuleerde ambities gedragen worden door onze leden, ketenpartners en de maatschappij. Misschien zijn ze dan net iets minder ambitieus, maar wel realistisch. En dan er met volle kracht tegenaan. Een mooie kop voor een ingezonden stuk weet ik alvast: ‘Help ons, wij weten wat we doen’. 

Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.