Hollands Hoop

Opnieuw een aardbeving in Groningen. Ditmaal een zware met als episch centrum Zeerijp. Tot in het UMCG-ziekenhuis zijn de gevolgen letterlijk zichtbaar.

Collega-boeren vertellen dat de grond ging golven.  Dat de grond kan golven als gevolg van te zware machines op een te natte bodem hebben we helaas afgelopen jaar vaker gezien. Maar golven als gevolg van een aardbeving gaat je belevingsvermogen bijna te boven. Opnieuw volgt een Tweede Kamer-debat waarin iedereen het eens is dat er iets moet gebeuren, maar wat niet van de grond lijkt te komen. Economische belangen spelen een belangrijke rol. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bakkeleien over wat 'acceptabel' veilig is. Terwijl de basisbehoeften van mensen primair bestaan uit voedsel, onderdak en veiligheid. Dankzij de boeren zit het met de voedselvoorziening wel goed, maar in dit geval is veilig onderdak en veiligheid een aanfluiting. Terecht dat de Groningers woedend zijn en dreigen het heft in eigen handen te nemen. Bezetting van gaslocaties, blokkades van overheidsgebouwen of nog erger? 

Verbazing
Democratie en een goed functionerend overheidsapparaat zijn een groot goed. In Nederland is dat in vergelijking met veel andere landen goed geregeld. Maar dat neemt niet weg dat ook overheden soms een spel spelen waar niemand meer grip op lijkt te hebben. En terug komen op eerdere beslissingen lijkt een taboe. Het voorbeeld bij uitstek is natuurlijk de Brexit. Niemand wil meer een Brexit en toch komt die er waarschijnlijk wel. Met alleen maar verliezers als gevolg. Hoe is het toch mogelijk denk je dan. Maar ook dichterbij val je soms van je stoel van verbazing. Neem bijvoorbeeld het gedoe rondom het Lauwersmeer. De overheid wil natuurdoelen realiseren. Prima, maar de omwonenden willen daar geen last van hebben. En als dat wel het geval is, dan moet dat in elk geval gecompenseerd worden met een faire schaderegeling. In plaats van dat de overheid dat goed met de omwonenden gaat regelen door een goede monitoring, goede nulmeting en dito schaderegeling, moet dit tot aan de Raad van State bevochten worden. Wat een negatieve energie,  tijd en geld kost dit toch. Overheden verschuilen zich achter elkaar (Brussel, ministerie van EZ, provincie, waterschap) en niemand lijkt verantwoordelijk. Maar goed: laat de rechter haar oordeel geven. We zullen zien wat straks de nieuwe realiteit wordt.

Nieuwe realiteit
Voor de Groningers is de nieuwe realiteit misschien wel dat de gaskraan binnenkort grotendeels wordt dichtgedraaid, maar dat zij voorlopig moeten leven met een gevoel van onveiligheid. Dat gevoel kunnen we ons in Nederland haast niet meer voorstellen. 

Doordraaien
In de serie Hollands Hoop gaat een groep Groningers voortvarend aan de slag met de teelt van hennep in leegstaande Groninger schuren. Wat begint met een coöperatieve gedachte eindigt dat mensen helemaal doordraaien. Het is niet te hopen dat dat de realiteit van Groningen wordt. 

Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.