voedsel, voeding, tas met producten

Farmers feed the world

“Boeren staan voor een grote verandering” betoogde Cees Veerman afgelopen woensdag op het landbouwsymposium van de provincie Fryslân. Een lezing die zeker stof tot nadenken gaf. Bij mij zeker over de uitspraak: “De vraag is niet of wij de wereld moeten voeden, de vraag is of wij er een bijdrage aan kunnen leveren”. “En deze bijdrage is beperkt” voegde Veerman er aan toe.

Een dag later zat ik in een bijeenkomst waar een wereldkaart werd getoond, met daarop de gevolgen van klimaatverandering. Grote delen van Afrika, het Midden-Oosten en Azië verdrogen en verzilten. Gebieden waar landbouw min of meer onmogelijk wordt, met als gevolg hongersnood en stromen vluchtelingen.

Waar zou onze beperkte bijdrage dan uit kunnen bestaan? Als voorbeeld: Wereldwijd stijgt de vraag naar aardappelen. Aangezien deze met veel minder water geteeld kunnen worden als rijst en een hogere voedingswaarde hebben. Nederland exporteert pootgoed en teeltkennis naar meer dan 90 landen. En wellicht in de toekomst aardappelzaad naar nu nog onbereikbare landen. Gevolg van R&D-activiteiten die als financiële basis de teelt in Nederland hebben. We kunnen ook een bijdrage leveren in het zuinig omgaan met zoetwater, sluiten van kringlopen of in het opzetten van landbouwcoöperaties. Allemaal zaken die zonder een gezonde primaire sector in Nederland niet te realiseren zijn. Een sector die per uitstek duurzaam is, volgens Veerman zijn definitie, want zuinig en dus efficiënt.

In de discussies in Nederland wordt weinig aandacht besteed aan de wereldvoedselproblematiek. Een hele categorie burgers en politici ziet het liefst de boer in een idyllisch landschap die (biologische) streekproducten verkoopt en toeristen onderhoudt. Ook in de vegetarische week wordt helemaal voorbijgegaan aan het feit dat in een groot deel van de wereld alleen maar gras groeit wat vee dan in elk geval nog kan omzetten in vlees en zuivel. Het is allemaal zo zwart-wit.

Inderdaad: Boeren staan voor een grote verandering. Duurzaam zijn we al, maar we zullen naar een meer natuurinclusieve landbouw moeten om bestaansrecht in Nederland te houden. Maar of onze bijdrage aan de voedselvoorziening wereldwijd ook in de toekomst beperkt kan zijn, vraag ik me af.

Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.