Drenthe first

Terwijl ik deze blog schrijf, kijk ik uit over de Zwitserse Alpen. Een heerlijke winterzon en witte besneeuwde bergtoppen, echt genieten. En ja, ik weet dat ik met deze reis, ook al ga ik met de trein weer terug, heel wat CO2-kredits verbruik.

Als je hier naar het landschap kijkt ,zie je af een toe een boerenschuur met wat koeien. Als ik dan denk aan de schaalgrootte moet de verdiencapaciteit ook wel op een ander gebied liggen. Boeren krijgen een vergoeding om het landschap te onderhouden en daarnaast heeft de overheid ook zorg voor de leefbaarheid van het dorp. Was de vorige keer dat ik hier was het supermarktje gesloten, nu is het weer open met steun van de overheid. Daarnaast schrok ik hier ook wel van de prijs van de verse regionale producten in de supermarkt, maar dat is waarschijnlijk de prijs die je betaalt voor het stimuleren van de lokale markt. Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal uit of het stimuleren c.q. subsidiëren van de overheid wel een duurzame oplossing is maar het lijkt hier wel te werken.

Als Drentse regiobestuurders zijn we druk bezig met de provinciale verkiezingen. De afgelopen periode hebben we op verschillende boerenbedrijven Statenfracties ontvangen. De mogelijkheid om de politiek op het boerenbedrijf te krijgen en goede gesprekken te hebben. Ook afgelopen zaterdag hadden verschillende boerenbedrijven “staten” stagiaires rondlopen. Een mooi initiatief van de DAJK.

Zelf mochten wij vorige week de Statenleden van de PvdA ontvangen. Daarbij hadden we afgesproken dat de titel van de bijeenkomst 'Local Food in Drenthe' zou zijn. Een mooi onderwerp om over van gedachten te wisselen. Tijdens de bijeenkomst liet Jan van Goor van de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe allerlei lokale initiatieven zien, maar gaf daarbij ook duidelijk aan dat er wel een verdienmodel voor de boer aan vast moeten zitten. Ook Johan Dijk van het Drents Goed had een goed verhaal over hoe ze streekproducten in Drenthe aan de man brengen en daarbij zuinig zijn op het label. Een product is niet zomaar een Drents Goed, dat moet voldoen aan verschillende eisen.

Zelf heb ik de situatie in de Drentse Veenkoloniën geschetst, het Veenkoloniaal bouwplan met zetmeelaardappelen. Net als zo’n 2300 andere boeren leveren we deze aan AVEBE, een bedrijf waar zo’n 1350 mensen werken en die produceert voor de wereldmarkt. Wat moet je in zo’n gebied met Local for Local? Natuurlijk zijn er verschillende mooie initiatieven, maar of dat nu het verdienmodel van de toekomst wordt voor de Drentse boer, daar heb ik mijn twijfels over.

Local for local, lijkt wel een nieuwe trend. Terwijl ik het opschrijf besef ik me dat het al raar is om een Engelse term te gebruiken, maar dat terzijde. Ik zou de vraag willen stellen waar begint en eindigt de lokale omgeving. Is lokaal alleen in Drenthe of is het groter? En wat doen we dan met de Randstad, lukt het daar om lokaal genoeg te produceren voor de mensen die daar wonen? Eerlijk gezegd vind ik 'local for local' ook wel iets egoïstisch in zich hebben. Ik moet er niet aan denken dat wij straks een politiek hebben die roept 'Drenthe First' als het om de landbouwproducten gaat.

Gelukkig hebben we als LTO Noord, regio Noord op 13 maart nog een verkiezingsdebat georganiseerd in Drenthe. Volgens mij dé plek om de politiek aan de tand te voelen over dit onderwerp. U komt toch ook?

Tanja Beuling

Tanja Beuling

Regionaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt Drenthe. Provinciaal aanspreekpunt voor Algemene zaken Drenthe. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Tanja Beuling

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.