Verkiezings(s)t(r)ijd

Belangenbehartiging in verkiezingstijd. Een aparte tak van sport deze maanden zo vlak voor de provinciale verkiezingen.

Klimaat, veenweide, biologisch versus natuurinclusief boeren en wel/niet een geitenstop. Een periode waarin coalitiepartners niet per definitie meer vriendjes zijn. Een periode waar iedereen zich (vooral landelijk) profileert en waar de ene middenpartij de linkse partijen links wil inhalen en een ander dat op rechts doet. D’66 en GroenLinks stellen de geborgde zetels weer ter discussie omdat deze slechts het korte termijn landbouwbelang voor ogen zouden hebben. En natuurlijk de partijen (met voorop de PvdD) met hun terugkerende mantra van alle koeien de wereld uit, te beginnen in Nederland.  Niet de beste periode om met politici om tafel te zitten maar wel noodzakelijk want we willen als landbouw duidelijk wel in beeld zijn als nieuwe coalities straks gesmeed worden. En we doen er kennelijk wel toe. Als een Esther Ouwehand in een discussie met Dirk Bruins het schandalig vind dat de invloed van LTO op het kabinetsbeleid zo groot is, dan vind ik dat top.  Beter compliment kun je niet krijgen.  Zelfde geluiden hoor je ook van de oppositie in mijn provincie. Kijk, daar doe je het voor als LTO-bestuurder.

Maar dan onze eigen sector. Zoveel kleine en grotere partijen die het met elkaar oneens zijn op in feite maar enkele punten.  Belangrijke punten, dat is zeker. En met de kennis van vandaag zouden we zeker zaken uit het verleden nu anders aanpakken. Of het resultaat dan ook beter zou zijn, valt te bezien. Maar voortdurend kritiek leveren op elkaar is een heilloze weg. Laat staan een nieuwe belangenbehartiger oprichten. Ik vind het heel goed dat STAF de zogenaamde feiten die over ons uit gestort worden, checkt op waarheid, evenzo als het Mesdagfonds de juiste onderzoeken uitvoert.  Had LTO dat dan moeten oppakken? Misschien wel. Het zou nog veel beter zijn om dat in breed Agrarisch Nederland te organiseren.  Maar dat voortdurende elkaar naar buiten toe bekritiseren (nog los van de fora waar iedereen anoniem “los” gaat) dat ben ik behoorlijk zat.  Met zulke “vrienden” heb je geen vijand meer nodig. Een ding is zeker: Voor de politiek is niks leuker dan het Latijnse adagium “divide et impera”(verdeel en heers) in praktijk brengen.

Overigens: Volgens transitiehoogleraar Jan Rotmans kunnen we allemaal wel weg. Individuele boer en consument lossen het zelf wel op.  Leuk vak: Transitiekunde.  En dan moet er natuurlijk wel transitie zijn, anders heeft zo’n vak geen zin. Zit in elk geval wel een stevig verdienmodel aan vast. Dat heeft Rotmans alvast voor op veel van ons die al dan niet in transitie zijn (of nog moeten). 

Intussen gaan we maar gewoon door met het zo goed mogelijk behartigen van de belangen van onze leden. De nieuwe Omgevingswet komt eraan. En deze zal een behoorlijke impact hebben op de ruimte die wij van provincie en gemeente krijgen om te ondernemen. Hierin hebben onze afdelingen een belangrijke rol door hun intensieve contacten met het gemeentebestuur. Komende jaren hebben we op alle niveaus binnen LTO de handen vol aan de klimaatdiscussie.  Belangrijk is dat besluiten gebaseerd worden op de juiste onderzoeken en juiste feiten.

Eén ding is zeker: Na deze verkiezingen is er een nieuwe politieke realiteit, waar we dan ook weer mee moeten omgaan. Maar dan liefst gezamenlijk als landbouwsector.

Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.