Kies als het kan

Afgelopen week kreeg ik een brief van het openbaar ministerie. Niet dat ik iets op m’n kerfstok heb, maar ik was het slachtoffer geweest van een misdrijf.

Vorig zomer werden er namelijk producten gestolen uit ons stalletje aan de weg. Op zijn weg terug naar de stad werd de dief op de scooter staande gehouden door mij, nadat ik had gezien dat hij was ‘vergeten’ te betalen en we daar bewijs voor hadden. Omdat de persoon in kwestie niet van plan was om lang bij mij te blijven staan, restte me niet meer dan snel een foto van hem maken en dit, samen met zijn kenteken, door te geven aan de politie. Zij hebben procesverbaal opgemaakt en hem bezocht. Hij mag zich binnenkort verantwoorden.

Dan ben je wel bijna een jaar verder, maar als het goed is krijgt hij een gepaste sanctie in de vorm van een taakstraf, leerstraf of boete, zo is mij geschreven. Hoewel je misschien op het moment zelf graag voor eigen rechter had willen spelen, is het goed om je gezond verstand en ons rechtssysteem hiervoor te gebruiken.

Boxtel
Zo ook in Boxtel. Met verbazing heb ik gekeken naar de beelden op televisie. Onbegrijpelijk om te zien dat mensen zich 10 uur lang op andermans eigendom kunnen begeven. Heel raar dat er zo makkelijk inbreuk gemaakt kan worden op de woon-, werk- en leefomgeving van jezelf en van je gezin. Begrijpelijk dat de gedachte van eigen rechtspleging ook hier op zou komen. Maar zeker ook in deze situatie belangrijk om dat  niet te doen. Laten we alsjeblieft hopen dat de actie van deze organisatie een incident blijft. Wat me wel sterkt is de publieke verontwaardiging van de rest van Nederland en de politiek.

Verkiezingen
Des te belangrijker dat we als agrarische sector allemaal onze stem laten horen. Juist ook komende donderdag voor de Europese verkiezingen. Want hoe ver weg het ook lijkt, uiteindelijk zullen de effecten dichtbij komen. En dit is één van de manieren om wel invloed uit te oefenen.  De ergernissen en ideeën die we hebben, kunnen we uiten in onze verkiezingskeuzes.

Hoe moeilijk ook, laten we met zijn allen horen wat we vinden maar wel met respect en door discussie met elkaar te voeren. Aan de hand van onze praktijk, kennis overdragen aan hen die hier voor open staan.

Dus weet u al welk vakje u rood gaat maken?!

Henk Smith

Henk Smith

Provinciaal aanspreekpunt Groningen. Regionaal aanspreekpunt voor Infrastructuur. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem.

Naar alle weblogs van Henk Smith

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.