Hoe hoog klimt u?

Echt Hollandse luchten trekken langs de horizon als ik met de bus door het Groninger land rijd. Samen met mijn collega-regiobestuurders, medewerkers van LTO Noord en de bestuurders van de afdelingen van Groningen, Friesland en Drenthe, hebben we de jaarlijkse excursie. Dit jaar in de provincie Groningen.

We komen individueel aan bij het bedrijf Waddenfun in Wehe den Hoorn. Na de koffie en koek, luisteren we naar de ontwikkeling die het bedrijf heeft doorgemaakt. Na het afstoten van het melkvee bleef het akkerbouwbedrijf over. Hierin startte men met de ontwikkeling van een klim- en klauterparadijs. Heel veel aspecten komen bij zo’n nevenactiviteit kijken. Vergunningen, verzekeringen, controles maar ook de begeleiding van de groepen. Er kan op 3 verschillende hoogtes worden geklommen, tot aan 8 meter hoogte. Voor elk niveau van lef was er dus een uitdaging.

Hierna vervolgden we reis per bus over smalle weggetjes door het Groninger landschap. We stoppen in Noordpolderzijl bij ‘t Zielhoes. We kijken over de dijk en maken snel een groepsfoto. Na afloop van de goede lunch is duidelijk te zien was dat we op stap zijn met boerenbestuurders. Er was weinig meer over. Vanaf het dak van dit Zielhoes konden de waterschapsbestuurders vroeger over de dijk kijken. Tegenwoordig lukt dit niet meer, omdat de dijk drastisch verhoogt is om weer veilig in de toekomst in te kunnen zijn.

De volgende stop is bij de familie Vening, waar we uitleg krijgen over de combinatie van landbouw en praktijkonderwijs. Op het bedrijf wordt niveau 3 en 4 veehouderij van het Terra MBO en het Nordwincollege gegeven. De overall en de laarzen gaan aan en we worden geïnformeerd over de verschillen tussen de beide opleidingsniveaus. Nu ben ik zelf geen melkveehouder dus de vragen gingen mij snel de pet te boven. Maar ook de veehouders onder ons gaven toe dat ze bepaalde zaken toch niet zo vaak meer toepasten. En als ze het thuis deden, dat ze dan toch even moesten kijken hoe het ook alweer zat. Of toch de adviseur maar lieten uitrekenen welke en hoeveel mineralen er in het rantsoen moeten.

Aan het eind van de dag, met een drankje en hapje in de hand, konden we terugkijken op een zeer geslaagde dag waarin we veel met elkaar hebben gesproken over de uitdagingen die we als landbouw tegenkomen. Ieder vanuit zijn eigen regio, sector en persoonlijke interesse.

Of u nu klimt, praktijkonderwijs volgt, worstelt met rantsoenberekeningen op uw bedrijf of als bestuurder uitgedaagd wordt? Overal  zijn er mogelijkheden om verder te komen, maar vraag hierbij om hulp om op het gewenste niveau te komen.

Henk Smith

Henk Smith

Provinciaal aanspreekpunt Groningen. Regionaal aanspreekpunt voor Infrastructuur. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Bestuurslid Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen.

Naar alle weblogs van Henk Smith

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.