landschap

Over PAS, veehouderij-reductie en D'66

Heel erg gelukkig prijs ik me dat ik in m’n leven geen levensgroot conflict heb meegemaakt. Ik hoor mijn ouders er wel over: onveiligheid, over je schouder moeten kijken, geen zekerheden hebben of je het goede doet, ongewenst zijn. Maar ook over mensen die boven het maaiveld durven uit te steken en onjuist beoordeeld worden of in onjuist vakje worden gestopt.

Vanuit die tijd zijn basisbehoeften terecht zwaar verankerd in onze maatschappij. Vrijheid van meningsuiting, ruimte voor wie je bent, water en voeding. Maar ook respect voor en luisteren naar andere argumenten. Ik draag het in mijn hart mee. Nu vele van die levenswaarden de standaard binnen onze maatschappij zijn geworden verschuiven blijkbaar inzichten en belangen.

Vrijheid van meningsuiting is gelijk komen te staan aan zomaar berichten de media ingooien en bepaalde groepen en levensbehoeften kleineren. Respect voor anderenmans argumenten heb ik zeker. Totdat deze beschadigend, gekleurd en met onjuiste inhoud planmatig worden gedropt. En daarna juichend door de media worden overgenomen zonder hoor en wederhoor.

Sociale media en de pers likkebaardde bij de zogenaamde proefballon van de voormalig NZO-directeur die nu op een groene stoel zit. Ik luister naar hem op radio 1. Het gaat over het reduceren van veehouderij ten bate van woningbouw.

Als agrarisch ondernemer neem ik mijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van de volgende generatie. Niet alleen binnen ons bedrijf maar ook daarbuiten. We zijn mede verantwoordelijk voor het op een correcte manier gebruik maken van wat de natuur ons biedt aan bodem, water en lucht. We geven een passende voeding aan gewassen, verminderen emissie en ondernemen klimaatadaptief. Natuurlijk. Want langlevendheid, daar zijn we allemaal bij gebaat.

Toch leef ik in een gevoel van conflict. Want ik heb een groot probleem met de ongenuanceerdheid en het grote onjuistheidsgehalte van berichten. Met het rücksichtsloos over de schutting gooien van belangen en verantwoordelijkheden. En de schijnheiligheid van onze maatschappij. Alle waarden die ik meekreeg van mijn ouders lijken op de glijbaan te worden gelegd. De roep om krimp van de landbouw ten bate van huizenbouw en andere belangrijke projecten, voelt als het bekende kind met het badwater. De landbouw wordt momenteel als minst nodige sector in Nederland behandeld. En wordt gelyncht ten bate van vliegvakanties, vervoer, bouwen, wonen en industrie. Wat betekent dat voor Nederland, het landelijk gebied en voor u?

Het programma sluit af. De reclame dendert er in. En wat hoor ik? “Er nog even op uit? Vlieg met Singapore Airlines naar Nieuw-Zeeland en Australië. Lage prijzen, inclusief overnachting. Enjoy”. Wie heeft er nu boter op zijn hoofd?

Alma den Hertog

Alma den Hertog

Boegbeeld Groningen. Regionaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied. Provinciaal aanspreekpunt voor Algemene zaken. Provinciaal aanspreekpunt voor Natuur & Fauna. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied. Provinciaal aanspreekpunt voor Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Alma den Hertog

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.