DNA

Afgelopen week was ik bij de opening van de vernieuwde Botniastins in Franeker. De Botniastins is de thuisbasis van de Stichting Academie van Franeker. Opgericht in 2017, ruim 400 jaar nadat in 1585 de Universiteit van Franeker werd gesticht.

Ik mag bij de Academie meedenken over het onderwerp ‘verzilting’ en dat doen we met een groep mensen afkomstig uit allerlei disciplines en met verschillende achtergronden. “Het grote doel is om mensen met elkaar te verbinden. Mensen van Franeker en Friesland, mensen van de wetenschap en mensen met een nieuwsgierige en vrije geest die in Franeker komen om te leren”. Aldus de rol van de Academie.

Bubbels
Het is ontzettend leuk om hier deel van uit te maken en eerlijk gezegd een verademing bij wat er momenteel gaande is in onze agrarische sector. We zitten allemaal in onze eigen bubbel (c.q. appgroep) met ons eigen gelijk. We denken (alle bubbels) in complotten van de overheid en van elkaar. Er wordt voortdurend op de man gespeeld in plaats van op de bal. Er doen waardeloze filmpjes op YouTube de ronde waar de honden geen brood van lusten en die geen enkel ander doel hebben dan LTO beschadigen. En bij sommige bubbels neemt de persoonsverheerlijking sektarische vormen aan. En dan moeten we vooral uitstralen dat we als Nederlandse landbouw gezamenlijk optrekken in het Landbouwcollectief, “Schouder aan schouder”. 

Begrijp me goed, dat is ook mijn ideaalbeeld: Een geoliede lobbyorganisatie, met een brede achterban die bereid is actie te voeren op de momenten waarop het nodig is. Polderen, maar tot hier en niet verder!
Er komt een tijd dat stikstof niet meer bovenaan de agenda van iedereen staat. Vraag is hoe we dan met elkaar omgaan. Houden we elkaar vast en waarderen we elkaars kwaliteiten en verschillen in de manier van belangenbehartiging? Of gaan we ieder weer onze eigen gang en nemen we elkaar de maat tot het volgende probleem zich aandient? 

Verbinden
De Academie van Franeker neemt de tijd om de Academie te ontwikkelen. De blik is gericht op de lange termijn. Prof. Jouke de Vries van de RUG gaf bij de opening afgelopen week een minicollege over zijn beeld van de Universiteit van het Noorden. Niet een fysieke locatie maar een netwerk van kennisinstituten, innovatie clusters, opleidingen etc. die, met elkaar verbonden, heel veel voor elkaar kunnen krijgen. Niet voor niks dat de Academie stelt: “Verbinden zit in ons DNA”. Ik ken heel veel collega-bestuurders die zeker ook “verbinden” in hun DNA hebben. Ik hoop dat we dat sector breed ook op zijn minst kunnen ontwikkelen.


Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.