Mijn eerste twee maanden

Voor ik ‘ja’ zei tegen de functie van regiobestuurder moest ik even goed nadenken. Word ik hier wel gelukkig van? Dat was een drempel waar ik overheen moest. Regiobestuurder worden in een tijd van onzekerheden en maatschappelijke druk, met de diverse sector- en vele belangenorganisaties, is niet altijd dankbaar werk.

Mijn bestuurlijke ‘drive’ en mijn verantwoordelijkheidsgevoel deden me besluiten om dit werk te doen. Wat ook geholpen heeft is dat onze bedrijfsopvolger volledig thuis komt werken, omdat hij klaar is met zijn studie. Dat geeft mij de tijd en ruimte om het bestuurswerk te kunnen uitvoeren. Want het neemt veel tijd in beslag waar ik gelukkig veel plezier aan beleef. 

Blij en verrast kijk ik terug op de eerste twee maanden. Bij LTO Noord, Regio Noord, zie ik een enthousiast team. Allemaal onafhankelijke ondernemers, die het werk met gevoel en eigen verantwoording doen. In staat zijn zichzelf weg te cijferen in het belang van de leden.  Mensen waarbij het predicaat ‘plucheplakker’ niet  past. Persoonlijk ben ik mij nog aan het inlezen en laat ik mij bijpraten om de materie zo snel mogelijk eigen te maken. 

Mijn werkgebied is vooral Provincie Fryslân, dichtbij huis en waar ik een groot netwerk hebt. Met open armen word ik ontvangen bij Provincie Fryslân, diverse organisaties en stuurgroepen waar ik mee aan tafel zit. Men wil graag gebruik maken van de kennis en ervaring van LTO. Natuurlijk zorg ik ervoor dat wij niet ‘gebruikt’ worden. Met gezond boerenverstand en kennis van de economische wetten in de melkveehouderij, kan ik in de vergaderingen wijzen op de mogelijkheden en onmogelijkheden. Het boerenbedrijf heeft geïnvesteerd in de lange termijn en kan niet zomaar afwijken van de strategie. Dat vindt niet iedereen altijd fijn om te horen, bovendien worden ‘nieuwe’ verdienmodellen weleens te mooi geschetst om doelen te halen.

LTO doet veel meer dan menigeen in de gaten heeft. LTO Noord zit in de haarvaten van de sector, gemeente, provinciale, landelijke en Europese politiek. Denk aan alle afdelingsbesturen, provinciale en landelijke besturen, ondersteunt door een grote werkorganisatie. Ik waardeer de werkorganisatie, waarbij ik een enthousiaste, bevlogen groep mensen aantref. Waar kennis en ervaring aanwezig  is en absoluut geen negen tot vijf mentaliteit heerst.

Belangenbehartiging laat zich niet gemakkelijk meten. Het is met name beïnvloeding van. Soms is belangenbehartiging zichtbaar maar vaak ook niet. U mag er vanuit gaan dat wij en ik ons uiterste best doen.

Jan Teade Kooistra

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.