jonge boeren, Rakesh de Vries, AJF, Dairy Campus

Onze jongeren

Vanuit mijn portefeuille ‘Markt en Maatschappij’ ben ik onder andere betrokken bij het jongerenprogramma van LTO. Voor mij persoonlijk een heel leuk onderwerp om aandacht aan te mogen besteden.

Zonder enige relevante bestuurservaring op dit gebied ben ik inmiddels een jaar geleden in de ‘wereld van LTO’ gestapt.  Ik bleek binnen ons bestuur het broekie van de club te zijn, dus de jongerenportefeuille spreekt mij aan, dat zult u begrijpen! 

Met een team van (overwegend) jonge mensen hebben wij afgelopen week bij elkaar gezeten om te praten over onze ‘volgende generatie.’ Voor de continuïteit van de sector zijn jonge ondernemers namelijk cruciaal; het aantal ondernemers zonder een opvolger is groot. De toekomst van de sector staat hiermee op het spel.

Daarnaast is het een feit dat het ledenbestand van LTO vergrijst. Wij hebben maar een klein percentage aan leden beneden de 35 jaar. Gelukkig hebben we al jarenlang nauw contact met de regionale AJK’s. Dit zijn tenslotte onze toekomstige boeren die wij uiteraard mee moeten nemen op onze bagagedragers! Maar het is natuurlijk niet zo dat deze AJK-ers automatisch LTO-ers worden. Daar moeten we ons voor blijven inzetten!

Met het opstellen van een programma voor onze jongeren willen wij proberen deze mensen een stem te geven. We willen dit met elkaar te realiseren door zichtbaar te zijn, aansprekende onderwerpen ter tafel te gooien, maar ook de moeilijke gesprekken zeker niet uit de weg gaan. Door deze laagdrempelige aanpak willen we ook onze jonge leden zoveel mogelijk aangehaakt te houden bij onze dynamische club. Want LTO heeft allang geen hoog “grijze-mannen-in-pak” gehalte meer!

Als jonge bestuurder ben ik dan ook ontzettend trots dat ik deze organisatie mag vertegenwoordigen. En ik hoop dat  wij met het uitbouwen van ons jongerenprogramma steeds meer jonge mensen aan ons kunnen binden. Zodat we samen aan een duidelijke, zekere en kleurrijke toekomst kunnen blijven werken!

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.