Droogte?

Nu het begin mei is, zijn de meeste voorjaarswerkzaamheden inmiddels achter de rug.

We kijken terug op een droog voorjaar; Terwijl we begin maart nog tegen elkaar zeiden “het mag wel eens stoppen met die regen’ mag er inmiddels wel weer wat neerslag vallen. Geen beroep ter wereld dat zo afhankelijk is van het weer! 

We hebben afgelopen week gelukkig weer (wat) regen gehad, maar er is her en der niet alleen al sprake van schade door droogte maar óók door de hagel, en dat is nou net niet waar we op zitten te wachten…..
Maar de droogte….. zal dit een trending topic worden dit seizoen? Volgens een aantal “hooggeleerden in Den Haag”, zorgt de beregening van onze boeren nabij natuurgebieden voor de branden in deze natuurgebieden! Ik zou niet kunnen bedenken hoe dit in vredesnaam van invloed is, maar blijkbaar kun je daar toch een studie voor volgen waaruit blijkt dat dit de nieuwe waarheid is.

Persoonlijk kies ik liever voor een partij (bijvoorbeeld de waterschappen in ons werkgebied), die gezamenlijk met de KNMI aanzienlijk betrouwbaardere informatie verschaffen. Uit de eerste droogtemonitors blijkt dat we op dit moment al een behoorlijk neerslagtekort hebben. Dit is bijzonder te noemen maar moet niet direct tot paniek gaan leiden. De meeste gewassen zijn nog niet volop in de groei en hebben gelukkig nog niet zoveel vocht nodig. Laten we ook niet vergeten dat we het seizoen gestart zijn met ‘normale’ grondwaterstanden vanwege de grote hoeveelheid neerslag afgelopen winter. Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat de zorgen zullen toenemen als het zonnige en droge weer langere tijd aanblijft.

Gelukkig ben ik geen weervrouw en kan ik ook het weer niet voorspellen maar wat ik wel kan voorspellen, is dat onze boeren zich tot het uiterste zullen inzetten om hun gewassen tot ‘pareltjes’ te laten uitbloeien. Zij zullen altijd proberen om met de grootst mogelijke krachtsinspanningen de gewassen te voorzien van hun broodnodige vocht en voedingsmiddelen. En laten we met elkaar hopen dat de weergoden ons hierbij in 2020 goedgezind zijn!


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.