Boosheid

Boosheid is een emotie die ik momenteel veel tegenkom en zelf ook regelmatig ervaar. Daarom heb ik opgezocht wat het betekent en wat we ermee kunnen.

Boosheid helpt je de energie weer terug te halen van waar het niet moest zijn. Het brengt een enorme krachtige beweging los en kan zowel destructief als constructief zijn. Boosheid vertelt ons dat we de leiding zijn kwijtgeraakt aan een ander en dat we die terug pakken. Het geeft ons een helder signaal, tot hier en niet verder. Wat vraagt deze emotie van ons? We kunnen proberen om te achterhalen waar deze boosheid vandaan komt en begrijpen waar we nou precies moeite mee hebben. De uitdaging is om deze energie wijs te gebruiken. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Dit stukje is herkenbaar voor veel van de huidige dossiers die in de landbouw spelen. De vaak slechte onderbouwing van beleid, de onbegrijpelijke keuzes die de politiek maakt en de manier hoe wij daarin worden meegenomen en gehoord zijn een aantal voorbeelden.

Waar ik mij persoonlijk het meest boos over heb gemaakt is de manier waarop de media en enkele politici reageren. Het gros komt niet veel verder dan een poll over het draagvlak van de laatste acties en vragen óf partijen die het meest last hebben van acties wat ze er van vinden óf richten zich op een aantal voorlopers uit de sector om zo het ‘genuanceerde beeld’ te schetsen. Absoluut dieptepunt is te vinden op twitter waarin een aantal activistische partijen en politici alleen dat delen wat ze past, zonder kennis, zonder nuance en zonder rectificatie nadien. Terwijl nadien bijna altijd blijkt dat de waarheid anders ligt en het bericht vooral een polariserende werking heeft gehad.

Terug naar mijn boosheid en de betekenis ervan. Misschien is het tijd onze energie anders te richten? Dat vraagt wat van ons: slechte berichtgeving negeren en de ander en diens reacties laten voor wat het is. Kunnen wij dat?

Ook vraagt dat wat van de media en politici, nadenken en verdiepen in waarom wij boeren doen zoals we doen en op zoek gaan naar wat erachter schuilt.

In beide gevallen helpt het wanneer we bereid zijn om ook naar het perspectief van de ander te kijken. Als we ons daar eens mee bezig willen houden is misschien de eerste stap gezet om verder te komen in plaats van verder uit elkaar te geraken..


Wietse Duursma

Wietse Duursma

Adviseur. Provinciaal aanspreekpunt Groningen voor Natuur & Fauna en Markt & Maatschappij.

Naar alle weblogs van Wietse Duursma

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.