Van het padje

“Nederland is van het padje af”. Nou hadden wij dit idee al langer, maar deze uitspraak van Rob de Wijk gaat over de wijze waarop in Nederland wordt gedacht over handelsverdragen, Europese samenwerking en voedselvoorziening.

Nieuwe Oogst publiceert deze zomer een reeks interviews over de toekomst van de landbouw. Het interview van 2 weken geleden met Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen. De kern van zijn verhaal is dat de Nederlandse politiek niet in staat is om strategisch te denken. Land- en tuinbouw en dan met name de veredelingstak zou als een hightech sector van strategisch belang beschouwd moeten worden en zo ook worden beschermd. Bijvoorbeeld tegen Chinese bedrijfsspionage.
Een ander opvallende uitspraak: ”De kringloopgedachte is strategisch een groot probleem”. En: “Hier de landbouw kleiner maken is totaal krankzinnig”. Goed verhaal!

Intussen heeft de politiek alles teruggebracht tot stikstof en PFas en zijn we in een juridische loopgraven oorlog verzeild geraakt compleet met strijders, oorlogstuig (de trekker) en een generaal (aldus Boerderij). De boeren tegen Carola, Tjeerd en de linkse pers.

Afgelopen weekend kon ik even wat meer afstand te nemen van de puinhoop die onderhand ontstaan is. Wintergerst en graszaad zijn afgelopen week geoogst. Inmiddels ligt de organische mest in de stoppel en is de groenbemester gezaaid. Na 20 mm regen had ik de tijd om beschouwende artikelen te lezen (NRC, Elsevier). Ook heb ik de biografie van Mansholt weer eens uit de kast getrokken. Door links-Nederland wordt Mansholt intussen verguisd, maar dat doet absoluut geen recht aan de man die na de oorlog ervoor zorgde dat er in Nederland nooit geen honger meer zou zijn. Kern van zijn landbouwbeleid was niet intensivering, maar dat familiebedrijven een fatsoenlijk bestaan zouden hebben.

Mansholt had echter wel een visie, een plan en een strategie! Geholpen door een sterke landbouwlobby in Den Haag kon hij ook zijn plan realiseren. In die tijd waren er natuurlijk nog veel Kamerleden met agrarische roots. Bovendien had een groot deel van de bevolking de hongerwinter meegemaakt en boerenbloed in de familie. Dat alles missen we nu. Een goede communicatie met de burger en de politiek is dus essentieel onderdeel van onze lobby. Een mooi voorbeeld is de online community Boerenburen. Misschien moeten we de biografie van Mansholt maar aan de dames en heren in de politiek cadeau doen en het interview met Rob de Wijk erbij.

Maar het meest missen we mensen met een visie op de wereld, een plan en een strategie om politiek, bedrijven, burgers en boeren samen te laten werken. Want de realiteit is dat wij boeren maar een klein deel van het kiezersvolk zijn. Als we allemaal op dezelfde zouden stemmen, hadden we nog geen zetel in de Tweede Kamer. De nieuwe voorzitter (m/v) van LTO zou wat mij betreft daaraan moeten werken. Strategisch inzicht en verbinding zoeken lijken mij belangrijker dan een groot ego. Er zitten nu onderhand genoeg apen op de rots om zichzelf op de borst te slaan. Zodat we niet nog verder van het pad afraken.

 

Tineke de Vries

Tineke de Vries

Provinciaal aanspreekpunt Friesland. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied.

Naar alle weblogs van Tineke de Vries

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.