De berg ambities

Men wil......

  • een landschap dat niet wordt ontsierd door hoge windmolens, biomassacentrales en velden met zonnepanelen. Een kerncentrale bouwen is al geheel uit den boze.
  • een landschap waarbij er veel meer aandacht is voor soortenrijkdom. Bescherming van de weide- en akkervogels, meer bloemrijke akkers en alle in het wild levende dieren zijn welkom.
  • een koe in de wei. Het dier heeft het buiten beter, dit vooral gestoeld op emotionele overtuiging. De kip hoort te scharrelen, hoe meer ruimte des te beter. Het varken hoort niet gevangen in roestvrijstaal, maar te wroeten in de modder. En gelieve niet te stinken…
  • plantaardiger eten. Geen of minder vlees. De kiloknaller uit de supermarkt wordt verafschuwd. Bij voorkeur haal je het voedsel uit de speciaalzaak en van dichtbij.
  • veel meer bossen aanplanten. Om te bewandelen, om te beleven, om zuurstof te produceren en om koolstofdioxide te absorberen. Tien procent extra bos is een mooi getal.
  • huizen bouwen. Er wordt woonruimte gezocht voor honderdduizenden mensen die nu al jaren op een wachtlijst staan, en voor al diegenen die de komende jaren nog naar ons land zullen komen. Dit doe je niet in gestapelde bouw maar we gaan de velden in.
  • reizen. Hier horen 6-baans wegen bij en goedkope, belastingvrije vliegtickets. Noodgedwongen zomer in Nederland doorbrengen is wel leuk, maar volgend jaar willen we dan toch -net als onze vrienden- eindelijk die roze dolfijnen spotten in Khanom.
  • een nieuw mestbeleid. Grondgebonden landbouw klinkt goed en daar kun je toch niet tegen zijn. Het gesleep met al die mest moet maar eens zijn afgelopen. 

En dan stikstof. Vanwege eerdere Europese afspraken hebben de lidstaten zich geconformeerd aan Natura 2000-richtlijnen. De Nederlandse methode om hierbij pragmatisch te werken, de PAS, is afgeschoten en er was geen plan-B. Om ontwikkelingen in het land mogelijk te maken en hierbij stikstof op papier te reduceren, gaan we 100 rijden, sectoren saneren en we gaan extern salderen. Wanneer niet heel goed wordt opgelet, zal dit leiden tot een uitverkoop van het platteland. Gezinsbedrijven in nabijheid van de natuurgebieden wegkopen ten goede van de papieren werkelijkheid zal voorgaande ambities teniet doen.

We staan als agrarische sector in Nederland voor stevige opgaves. Of beter gezegd, we staan als geheel Nederland voor een enorme opgave. De enorme berg ambities en vergezichten hebben een utopisch karakter wanneer er geen integrale aanpak komt. Waanzinnig veel ambities die verlammend zullen werken op het platteland wanneer er wel stapeling maar geen samenhang in uitvoering is.
Welke plek dichten we toe aan de boer en tuinder, welke rol vervult het platteland, wat hebben we hier als sector en als samenleving voor over?
Voor het platteland dat perspectief biedt voor boer en burger, waarbij de ruimte goed wordt benut en waar het fijn vertoeven is.
Binnen het grote gevecht om de ruimte is leiderschap noodzakelijk.

Jan Bloemerts

Jan Bloemerts

Boegbeeld Drenthe. Provinciaal aanspreekpunt voor Natuur & Fauna. Provinciaal aanspreekpunt voor Landelijk gebied. Provinciaal aanspreekpunt voor Infrastructuur.

Naar alle weblogs van Jan Bloemerts

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.