Het is maar net hoe je er naar kijkt

Een korte blik op het nieuws geeft duidelijk weer dat iedereen met zijn eigen blik naar een gebeurtenis kijkt.

Ramp
Door ernstige vervuiling voor het Russische schiereiland Kamtsjatka spoelen sinds een paar dagen karkassen aan van zeehonden, octopussen, zee-egels en zeesterren. Uit eerste tests van de autoriteiten blijken er grotere hoeveelheden olieproducten en de chemische stof fenol in het water te zitten. Het Wereld Natuur Fonds zegt dat de dieren zijn gestorven door een vloeibaar vergif. Greenpeace, dat spreekt van een ecologische ramp, dringt er bij ze op aan dat ze de bron van de vervuiling vinden. De Russische minister van Energie zegt dat er wat hem betreft geen sprake is van een ramp. "Niemand is gestorven, niemand is gewond geraakt", zei hij tegen persbureau RIA. Volgens hem is de vervuiling niet door mensen veroorzaakt.

Investeren
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft de uitwerking van de veelbesproken Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) naar de Tweede Kamer gestuurd. Niet te verwarren met de Wet op de investeringsrekening (WIR) van vroeger. Een korting van 3% over de investeringen tot vijf miljoen. Mooi nieuws natuurlijk als u al van plan was om te investeren. Echter voor de landbouw slechts beperkt interessant. Want op de meeste agrarische bedrijven kan dit zoals nu in de plannen staat niet verrekend worden met de loonheffing omdat er simpel weg geen personeel is.

Trump
Hoe ironisch is het dat de grootste criticaster op het Coronavirus, president Trump zelf, nu zelf besmet bleek te zijn met het virus. Ondanks dat zijn artsen zeiden dat hij nog niet volledig was hersteld, verliet hij al wel weer het ziekenhuis. Zelf verklaarde hij ‘ik ben beter, misschien wel immuun’. Zou het dan werkelijk zo zijn dat deze man zelfs het Coronavirus, waar hij 10 maanden tegenaan geschopt heeft, nu in de laatste maand voor zijn mogelijke herverkiezing, ten positieve kan gebruiken voor zijn eigen campagne?

Verdeling
In een nieuwsartikel over Prinsjesdag was er een verhelderend stuk waarin uitgelegd werd hoe de begroting zou zijn als deze uit 1000 euro bestond. De uitgave voor sociale zekerheid was 291 euro en naar de zorg ging 258 euro. Defensie kwam er slechter vanaf met 33 euro en landbouw kreeg er slechts 5. Een schijntje, als we bedenken wat het belang is van goed en gezond eten, een mooi landschap en wat we als landbouw niet nog meer produceren.

Bril
Het maakt dus wel degelijk uit hoe je naar gebeurtenissen kijkt en wellicht ook door welke bril je de zaken gade slaat. Mooi dat de overheid miljarden investeert in een investeringsregeling, maar als je werkloos bent, wil je alleen maar een baan. En dan is zo’n regeling alleen maar weggegooid geld. En als burger vind ik het ook belangrijk dat ik in een land woon dat een goed sociaal vangnet heeft en waar we een uitstekende zorg hebben. Al zou ik liever 33 euro naar de landbouw doen omdat dat mijn sector is. En ik vermoed dat een gemiddelde militair ook niet tevreden zal zijn met wat defensie is toebedeeld. We zullen altijd streven naar meer maar is het glas half vol of half leeg. Dat is afhankelijk van met welke blik je kijkt.


Henk Smith

Henk Smith

Provinciaal aanspreekpunt Groningen. Regionaal aanspreekpunt voor Infrastructuur. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Bestuurslid Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen.

Naar alle weblogs van Henk Smith

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.