Aardappelen

De arbeidsmarkt van de agrarische sector

Er is mij onlangs de vraag gesteld of ik in gesprek wilde met het UWV, met als doel om de agrarische sector goed op het netvlies van UWV- consulenten te krijgen.

Het vinden van goede arbeidskrachten is ook in onze sector een steeds groter probleem aan het worden. Vanuit mijn portefeuille onderwijs kom ik regelmatig op de ‘groene’  scholen, waar we deze uitdagingen ook bespreken.

Een schoolverlater die wil toetreden tot de arbeidsmarkt moet tegenwoordig van vele markten thuis zijn. Met alleen vakinhoudelijke ‘groene’ kennis kom je er niet.  Ook technische, logistieke en commerciële vaardigheden spelen een grote rol. De veelzijdigheid in de sector is heel groot, en er wordt veel van een arbeidskracht verwacht. Schoolverlaters en andere werkzoekenden hebben grote uitdagingen om een baan te vinden.

Uiteraard is het erg waardevol om met andere partijen te spreken en sparren over de impact van Covid-19 op de arbeidsmarkt en de kansen en knelpunten die dit oplevert voor onze sector.  Daarnaast kunnen we andere partijen ook direct laten zien waar wij zelf al op inzetten op arbeidsmarktvraagstukken, bijvoorbeeld via onze werkgeverslijn maar ook de ‘zorg om boer en tuinder.’

Kortom, vanuit LTO spreken wij altijd met meerdere partijen, waarvan wij denken dat dit  waardevol  zou kunnen zijn voor onze leden. Wie weet kunnen wij in samenspraak met het UWV zorgen voor een invulling van goede arbeidskrachten voor onze sector. Alleen ga je sneller, samen kom je verder! 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.