Klomp sinterklaas - vrij van rechten

Vol verwachting klopt ons hart...

De R is al een tijdje in de maand. Voor dit jaar gaan we weer richting de jaarwisseling. Alle seizoenen hebben zo hun eigen karakteristieken, zo ook december. Al moet ik wel weer wennen dat het tegen vier uur alweer begint te schemeren. De dagen zijn akelig kort.

Ook in ons gezin wordt, zoals bij velen van u, aandacht gegeven aan het aanstaande Sinterklaasfeest. Of het nu de roomboterletter, chocoladeletter of zak pepernoten is, op vrijwel alle boerenkeukentafels staan op enig moment deze lekkernijen op tafel.
Zelf vond ik het leuk om te zien dat in mijn eigen dorp Sinterklaas voorbij kwam op een huifkar achter een trekker, met daaromheen rennend verschillende Pieten. Sinterklaas sprak me nog bij naam aan, ik voelde me vereerd.

Dit jaar werd er door onze dochter van twee en een half voor het eerst een schoentje gezet. Die vraag of het paard geen buikpijn krijgt van al die snackworteltjes spreekt boekdelen. Wat gaat er allemaal in dat hoofdje om. De blik van verbazing en blijdschap als er vijf pepernoten en een mandarijntje in de laars gevonden wordt de volgende ochtend. Wat duidelijk geldt bij mijn dochter, is dat er geen verwachting is over wát er in zit. Maar het feit dát er iets in zit, maakt de ontlading bij het pakken van de laars compleet.
Datzelfde geldt voor velen van ons in de landbouw. Zeker niet als laatste alle veehouders die met smart zitten te wachten op meer duidelijkheid van de provincie over de invulling van de ammoniakwetgeving. De pluimveehouders aangaande de vogelgriep. Voor de varkenshouderij de continue dreiging van de Afrikaanse varkenspest, iets wat overigens niet alleen voor die sector grote impact zou hebben als dat de grens oversteekt, maar ook voor ons allemaal als agrariërs.

Een groot verschil met het laarsje bij de kachel, is dat wij wel torenhoge verwachtingen hebben van wat er komen gaat. Alles minder dan wat we verwachten, zet een streep door een deel van de berekening die we zelf gemaakt hebben voor de toekomst. Want we zijn ambitieus in onze bedrijven, willen voor nu een boterham verdienen en in vele gevallen iets overdragen naar een volgende generatie, danwel iemand die met net zoveel passie het bedrijf voortzet.

Het is alweer vele jaren geleden dat ik zelf actief was in de financiële kant van de agrarische sector. Daar heb ik veel gesprekken aan de keukentafel gevoerd over de bestaande bedrijfssituatie, overname en staking. Waar ik nog steeds van doordrongen ben, is dat alles wat er zakelijk mis gaat, in het niet valt bij situaties waar er in de gezinssituatie problemen zijn. In Groningen refereren we daar nog weleens aan als voor- of achter de brandgevel. Je kan nu eenmaal beter in het achterhuis gedoe hebben, dan in het voorhuis. De vervelende situatie is echter ontstaan, dat door de grootsheid van de problemen, en de onzekerheid die hierbij hoort, de problemen van achter een steeds grotere rol zijn gaan spelen aan de keukentafel in het voorhuis. Met alle gevolgen van dien.

Vorige week keek ik ook mee met een webinar dat was georganiseerd vanuit LTO over de mentale gezondheid in de agrarische sector en van de mensen die er in werken. Niet het allermakkelijkste onderwerp. Maar er werden veel voorbeelden en handreikingen gegeven over hoe je een agrariër kunt helpen die in een dergelijke situatie is terecht gekomen. Ook wat zijn de signalen en hoe herken je het als de nood hoger begint te worden en de betreffende mensen steeds minder goed een uitweg uit hun situatie zien.
Rede te meer om met zijn allen goed om ons heen te kijken. Zeker in het licht van Corona, dat ons allemaal raakt, zien we elkaar minder. Is alles toch letterlijk en figuurlijk wat afstandelijker. Kijk uit naar Sinterklaas, maar vooral ook naar uw naasten.


Henk Smith

Henk Smith

Provinciaal aanspreekpunt Groningen. Regionaal aanspreekpunt voor Infrastructuur. Provinciaal aanspreekpunt voor Water & Bodem. Bestuurslid Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen.

Naar alle weblogs van Henk Smith

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.