Zomerfruit

“Kom je bij ons aan de Liemerse tafel?”

Op zaterdag 13 juli is de eerste proeftafel met lekkers uit de Liemers te vinden bij Intratuin in Duiven.

Onder het mom ‘Kom je bij ons aan tafel’ worden Liemerse consumenten uitgenodigd om de kennis te maken met de grote diversiteit aan producten uit eigen streek. Zomerfruit en ijs staan centraal op deze eerste proeftafel uit een reeks van maandelijks terugkerende smaakevenementen.

De voordelen van lokaal consumeren zijn legio: door producten uit eigen streek te gebruiken, is minder transport dus brandstof nodig, blijven de producten verser, kunnen ze langer op natuurlijke wijze rijpen en smaken ze daardoor nog beter. Bovendien stimuleert de consumptie van streekproducten de lokale economie. De Liemerse gemeenten Duiven, Montferland, Westervoort en Zevenaar en provincie Gelderland staan dan ook volledig achter deze regionale promotieacties.

Smaak van de maand
Elke maand is er op zaterdag een evenement. Op het programmabord in en via social media is te zien wanneer deze precies plaatsvinden. De proeftafel is te vinden in de hal naast de toegangspoortjes van Intratuin Duiven, recht tegenover de Groentetuin. Het thema van de proeftafel wisselt maandelijks. Na de proeverij van zomerfruit en ijs op 13 juli kan de bezoeker later dit jaar kennismaken met de smaakthema’s barbecue/de koe, oogstfeest/groenten, het varken, wintergevoel, de buffel, vers van de molen, het schaap en de kip of het ei. Deze thema’s zijn gekoppeld aan seizoensevenementen, zoals Lammetjesdag, Pasen, BBQ en oogstfeesten.

Thuis verder genieten
Uiteraard zijn de producten ook ter plekke te koop. Op zaterdag 13 juli worden de waren aangeboden door IJsboerderij Steenoven, Kampschreur Kersen en Hippe Koeien. Karolien Hupkes, mede-eigenaar van melkveebedrijf Hippe Koeien presenteert dan ook haar onlangs verschenen boek ‘Ode aan het vee’. In dit boek vestigt ze de aandacht op de eigen ‘Big Five’ van de boerderij en spelen koe, varken, schaap, geit en kip de hoofdrol.

Samenwerkende streekpartners
De proeftafel is ontstaan uit een samenwerking tussen diverse regionale producenten, belangenorganisaties Liemers Trots, LTO Noord afdeling De Liemers-Montferland en projectteam Korte Ketens in het Liemers Landschap met steun van de Liemerse gemeenten en provincie Gelderland. Hiermee vragen de samenwerkende partijen aandacht voor het vaker en meer consumeren van streekgebonden producten.