wilde zwijnen

Weinig zorgen over zwijnensterfte

Boeren in en rond het leefgebied van de wilde zwijnen op de Veluwe maken zich vooralsnog amper zorgen over de mysterieuze sterfte onder wilde zwijnen.

Dat zegt Theo Vernooij, voorzitter van de Gelderse afdeling van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). In de eerste helft van 2019 zijn meer dan zestig dode zwijnen gemeld op de Veluwe. De doodsoorzaak van veel dieren is onbekend.

Uitgesloten is dat de beesten Afrikaanse varkenspest hadden. Volgens Vernooij zijn de ongeveer driehonderd varkenshouders in het gebied niet bang dat de zwijnen een virus hebben dat kan worden overgedragen op hun varkens. Wel is het zaak om de ontwikkeling in de gaten te houden.
‘In onze werkgroep is de sterfte wel besproken, want het is natuurlijk gek dat die dieren gewoon doodgaan. Het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden en goed te overleggen met betrokken partijen als Staatsbosbeheer.’

Margriet Montizaan van Dutch Wildlife Health Centre, dat diverse dode zwijnen onderzocht, zegt dat er vanuit medische hoek vooralsnog ook geen zorgen zijn. ‘Er zijn geen aanwijzingen voor een nieuw virus. Als het iets besmettelijks zou zijn, zouden er meer zwijnen zijn doodgegaan. Vooralsnog zien we geen afname van de populatie wilde zwijnen.’

Bron: Nieuwe Oogst