laagvliegen helikopters

Extra nachttraining met helikopters boven Nederland

​Helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen zijn sinds maandag 11 mei (gisteren) begonnen met extra trainen bij duisternis boven Nederland. Hierbij wordt ook laag gevlogen. LTO Noord maakt haar leden hier attent op.

De trainingsvluchten waren gepland in het buitenland. Door de coronacrisis kan dit nu niet.
De Cougar- en Chinook-transporthelikopters vliegen tot en met 28 mei later dan gebruikelijk. De toestellen maken gebruik van de diverse oefen- en laagvlieggebieden waaronder vliegbasis Deelen bij Arnhem. Omdat militairen ook ’s nachts opereren, is trainen in het donker noodzakelijk. Er wordt tot middernacht doorgevlogen omdat het later donker wordt. Normaal staan de helikopters om 23.00 uur weer aan de grond.

Extra openstellingen vliegbasis
De extra openstellingen van vliegbasis Gilze-Rijen tot middernacht zijn vanaf maandag 11 mei tot met donderdag 14 mei, van maandag 18 mei tot en met woensdag 20 mei en van maandag 25 mei tot en met donderdag 28 mei.

Gevolgen
Om (geluids)overlast - en daarmee schade - zo veel als mogelijk te voorkomen bij laagvliegoefeningen, is LTO Noord regio Oost in gesprek met Defensie over de gevolgen van oefeningen en trainingen. Een van de afspraken die gemaakt is, is dat Defensie LTO Noord informeert zodat wij leden (extra) kunnen waarschuwen.
‘Als LTO Noord vinden we dat Defensie moet kunnen oefenen’, zegt Nicole Koks, regiobestuurder bij LTO Noord regio Oost. ‘Als boeren willen we ook een beroep op Defensie kunnen doen als het nodig is, zoals bij hoog water. Dan hoort het goed kunnen voorbereiden op crisis- en oorlogssituaties erbij.’

Informatie en hinder
Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en spreidt, waar mogelijk, vliegbewegingen zoveel als mogelijk over oefengebieden in Nederland. Eventuele klachten zijn in te dienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.
Operationele of weersomstandigheden zorgen er soms voor dat oefeningen anders verlopen dan aangekondigd.Volg voor de meest recente informatie het Defensie Helikopter Commando via twitter: @dhcluchtmacht.