Pig nicken bij Piggys Palace - foto Tys Hallema NO

Coronaproof recreeren tussen de biggen

Varkenshouder Erik Stegink uit Bathmen keek wel even verbaasd op, toen hij een grote, bebaarde man languit zag liggen tussen de biggen. Tegelijkertijd bevestigde het de gedachte die de ondernemer van Piggy’s Palace had bij het uitje dat hij de afgelopen weken aanbood: een uurtje verblijven bij de buitenvarkens om even te ontsnappen aan de stress die de coronacrisis met zich meebrengt voor veel mensen.

Stegink en zijn vrouw Paula organiseren op hun varkensbedrijf sinds enkele jaren bigknuffelavonden, waar steevast tussen de zestig en 120 mensen op afkomen. Jong en oud vermaken zich dan tussen én met de varkens. ‘Komende zomer hadden we dit weer willen doen’, zegt de varkenshouder. ‘Daarnaast wilden we de Pig Experience lanceren, waarbij mensen echt tussen de varkens zouden kunnen slapen.’

Helaas gooit de coronacrisis roet in het eten voor de plannen van Piggy’s Palace. Jammer voor de ondernemers, die een kans voorbij zien gaan om burgers te vertellen over hoe het er op een varkensbedrijf aan toe gaat, maar net zo jammer voor de bezoekers.

Biggen knuffelen
‘Ruim drie weken geleden kregen we ineens een telefoontje van een gezin dat vorig jaar zo had genoten van het biggen knuffelen. Het gezin heeft kinderen met een beperking en ze voelden zich thuis zo opgesloten’, zegt Stegink. ‘Ze vroegen of ze niet bij ons mochten langskomen om tijd door te brengen met de varkens.’
Nadat de varkenshouder zich ervan verzekerde dat dit binnen de wettelijke kaders rondom coronaregels paste, was het gezin welkom. ‘Ze kwamen in tranen bij ons, zo blij waren ze.’ Vervolgens verspreidde dit zich via WhatsApp en kwamen er meer aanmeldingen binnen. Hierop besloten Erik en Paula Stegink het serieus aan te pakken en ontstond het initiatief voor een spaarzaam familie-uitje in de meivakantie: ‘pig-nicken’ tussen de varkens.

Een gezinsuitje dat aan strikte regels is verbonden, dat wel. Zo mag het gezelschap uit maximaal vijf personen bestaan die allemaal in hetzelfde huishouden woonachtig zijn. Aanmelden moet vooraf gebeuren via WhatsApp, waarna bezoekers een toegangscode krijgen. Bij aankomst op het bedrijf melden zij zich bij de winkel. Hier mag één persoon tegelijk naar binnen.

Zonder dichter bij de wettelijke 1,5 meter te komen ten opzichte van medewerkers van het bedrijf kan vervolgens naar het verblijf van de 140 buitenvarkens - de maximale vergunde capaciteit - worden gelopen. Deze varkens verblijven altijd buiten en staan in een rustige omgeving. De 2.500 varkens die binnen verblijven, zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Kinderen die dat willen, mogen de varkens uit een babyfles laten drinken, kunnen met de allerjongste biggetjes knuffelen en optioneel kan er een springkasteel worden opgeblazen. ‘Wie het niet erg vindt om vies te worden, mag zelfs van de varkensglijbaan’, zegt Stegink.

Eventueel contact met andere bezoekers wordt uitgesloten door met strikte tijdsloten te werken, en de jonge biggetjes gaan na elk bezoek onder een ontsmettende douche, voordat zij weer teruggaan naar hun moeder. Andere regels die normaal ook gelden op het bedrijf, zijn uiteraard van toepassing. Zo mogen de varkens niet worden gevoerd met zelf meegebracht voedsel.

Zelf picknicken mogen de bezoekers wel. Daarvoor staan buiten picknickbankjes en in een schuur bij de kleinste biggetjes meerdere bankstellen. Speciaal voor bezoekers is er een mobiele toiletunit geplaatst waar ze voor en na het bezoek de handen moeten desinfecteren.

Steentje bijdragen
Vrijwel elke dag tijdens de meivakantie waren alle tijdsloten volgeboekt, zeven dagen per week. De belangstelling is groot, stelt Stegink vast. ‘Het wordt erg gewaardeerd dat we dit doen. Mensen kunnen er zo even uit. Ik vind het mooi dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen. Niet om het geld, want we doen dit erbij. Maar neem de jongerenwoongroep die hier onlangs was. Daar werd iets gezocht om naartoe te kunnen om het huis schoon te kunnen maken. Het is fijn dat we op die manier kunnen helpen.’

De pig-nicks vonden dit weekend voorlopig voor het laatst plaats. Omdat ze veel tijd kosten, maar ook omdat de Steginks eerst willen afwachten wat er gebeurt met de nu geldende coronaregels. Het is het ondernemerspaar in ieder geval goed bevallen. ‘Als je zo’n grote man met zo’n baard ziet liggen, helemaal zen. Daar doe je het voor.’

Bron: Nieuwe Oogst