Alpaca’s genieten van douche in de zon

Lise Hammen, één van de winnaars van de LTO-wedstrijd voor kinderen ‘Wat is jouw uitzicht’ koos als prijs voor een bezoek aan een alpacaboerderij. Onlangs was ze te gast bij Bert Palland in IJsselmuiden die twaalf alpaca’s houdt.

Nieuwsgierig komen ze op de bezoekers af, de alpaca’s die Palland houdt op het grasland achter zijn woonboerderij. ‘Voer ze maar wat brokjes uit de hand’, zegt hij tegen Lise, die dit maar wat leuk vindt. 

De alpaca’s zien er zo aaibaar uit, met hun vacht van bijzondere wol en grappig toefje wol op het hoofd. Maar even aaien is niet aan ze besteedt, dan deinzen ze terug. Wat ze wel erg leuk vinden is de douche die Palland ze geeft met een tuinslang. Echt nat lijken de dieren niet te worden, de druppels blijven hangen in de vacht. 

Zachte wol 
Alpaca’s zijn afkomstig uit Peru, waar ze leven in het Andesgebergte. Daar kan het in de bergen vooral ’s nachts erg koud zijn. ‘Daarom worden alpaca’s altijd overdag geboren’, vertelt Palland. 

De alpaca heeft fijne en zachte wol. In het gastenverblijf van de familie Palland zijn de bedden opgemaakt met dekbedden van alpacawol. Vanuit het gastenverblijf kijken de gasten op de wei met alpaca’s, een mooi gezicht. 
Palland, die samen met zijn vrouw de alpaca’s houdt als hobby naast hun werk, is aangesloten bij Boerderijeducatie Nederland. Ze ontvangen regelmatig groepen van middelbare scholieren. 

Ook gaat Palland af en toe naar een keuring met de alpaca’s. ‘Tot onze verrassing vielen we vorig jaar een keer in de prijzen. Daar is het ons helemaal niet om te doen, maar het is toch wel erg leuk’, aldus de enthousiaste alpacahouder. 

Hier is een korte video te zien van de douchende alpaca's.