verbindend ondernemen varkens

Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen: Met veel plezier terug in de schoolbanken

De Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen is geen gewone school. LTO Noord regio Oost ondersteunt de school en stimuleert leden om mee te doen, voor hun bedrijf en eigen ontwikkeling.

Deelnemers van de tweede editie van de praktijkschool hebben hun lessenreeks gehad en hun actieplan klaar. ‘Na de eerste dag had ik alleen maar meer vragen.’

Het is de vijfde en laatste cursusdag van de tweede lichting van de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen. Negen ervaren agrarische ondernemers zitten in het koetshuis op de historische boerderij van een van de deelnemers. Ze weten zeker: ‘Over een jaar is op al onze bedrijven iets wezenlijks veranderd.’

De praktijkschool is geen gewone school. Ook geen cursus of vrijblijvend seminar. Het is zowel een heisessie met jezelf als een gezamenlijke reis en een praktische exercitie. Het moedigt aan om te ondernemen met de staldeuren open, maar vooral ook met een open vizier. Vanuit het hart.

De praktijkschool bestaat uit vijf bijeenkomsten, het maken van een actieplan, uitwisseling met collega’s en een jaar lang begeleiding van Christel van Raaij en René Schepers van Wakker Boer, gesteund door LTO Noord regio Oost.

‘Ik vind het ongelofelijk inspirerend om te zien hoe deelnemers hun eigen drijfveren ontdekken, hierop durven te vertrouwen en uiteindelijk weer vol energie gaan ondernemen op een manier die bij hen past’, zegt Van Raaij. Dat is geen vanzelfsprekendheid voor agrariërs, die vaak ondernemen binnen de kaders van langjarige verdienmodellen en volgens ideeën en strategieën die zich gedurende lange tijd hebben gevormd. De boer, die vaak is geboren op zijn eigen bedrijf, leert even met afstand te kijken.

‘Dat is inderdaad wat deze cursus doet. Je stapt de helikopter in en bent even boven jezelf, boven je bedrijf. Wat doe ik nu eigenlijk en wat wil ik?’ zegt Twan Houterman uit Bemmel. Hij is commercieel technisch specialist bij een toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden in de landbouw.

‘Weet je, je bent druk in je eigen wereldje, je zit in je eigen cirkeltje. Ik wist al een tijdje dat ik stappen wilde zetten, maar zonder deze cursus had ik daar nog twee jaar over gedaan. Dit dwong mij om er tijd voor te maken. Je krijgt opdrachten en je wordt gestimuleerd om ook daadwerkelijk wat te gaan doen. Zo blijft het niet bij altijd en alleen maar denken.’

Meer waardering

Dat is precies waar het bij ondernemers in het algemeen wel eens aan ontbreekt, bij boeren zeker, denkt Van Raaij. ‘Een goede verbinding met de samenleving is voor de hele agrarische sector van belang. Als je onderneemt mét de samenleving ervaar je meer waardering en versterkt het je ondernemerschap.’

Houterman presenteerde vandaag zijn actieplan. Tot nu toe was zijn partner vooral druk met de zorgboerderij. Samen willen ze die verder uitbouwen. Hij betrok in de planvorming bewust veel mensen. Niet de mensen uit zijn vertrouwde agrarische netwerk, maar juist mensen uit de zorg en kinderopvang.

‘Ik heb geleerd om te luisteren. Ik praat makkelijk en veel, maar nu heb ik geluisterd. Ik heb onze ambitie open en bloot op tafel gelegd. Nu ik dat doe, merk ik dat veel mensen ervoor openstaan om input te geven en kennis met ons te delen. En van zorg weet ik weinig, dus ik leer ontzettend veel.’ Zo positief als Houterman nu is, zo vertwijfeld begon hij aan de praktijkschool. ‘Na de eerste dag had ik alleen maar meer vragen. Het brengt me nog niets, hoor ik mezelf nog denken.’

Datzelfde overkwam Marjan Bouw uit Barneveld. Samen met haar man runt ze een pluimveebedrijf. ‘Ik vond het eerst verwarrend om zo over mezelf na te denken.’

Rigoureuze keuze

Gert en Marjan Bouw maakten een paar jaar geleden een rigoureuze keuze: ze stopten met melkvee om zich helemaal op pluimvee te richten. Prompt kregen ze de fipronilellende over zich heen. Ondanks dat konden ze hun investeringen doorzetten en openen ze deze zomer een nieuwe stal voor legkippen. En ondanks de tegenslag onderweg en het harde werken houden ze het erf niet voor zichzelf.

‘We doen ons best voor ons bedrijf, maar ik ontdekte dat ik gewend ben om alles zelf te regelen en te bedenken’, zegt Marjan Bouw. Dat wil ze nu anders doen. Een grote skybox in de stal is nog leeg en die wil ze een bestemming geven. De ruimte is een middel om in gesprek te komen met mensen van buiten het platteland. Want dat is belangrijk, vindt de pluimveehouder.

‘Als mensen zeggen: ‘Jullie gebruiken alleen maar veel grond’, dan kunnen we stoppen met ons bedrijf. Terwijl je in het gesprek met mensen altijd positieve reacties krijgt, als ze zien hoe het werkt, wat we er allemaal voor doen en hoeveel stappen we extra zetten buiten wet- en regelgeving. Als ik dit soort gesprekken niet heb, zou ik haast gedeprimeerd raken van wat we lezen in de media.’

En dat is Bouw niet van plan. Net als de andere acht deelnemers aan de Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen. Een van hen wil zijn hele dorp voorzien van zonne-energie via crowdfunding en een coöperatie. ‘Dat is de goede mindset’, lacht Schepers.

De deelnemers spreken af dat er over één jaar een reünie komt. Dan zijn bij iedere deelnemer de gevolgen zichtbaar. ‘Dan kunnen we dat mooi bij elkaar bekijken.’

Derde Praktijkschool in regio FoodValley

In september begint er een nieuwe Praktijkschool voor Verbindend Ondernemen in de regio FoodValley (Veluwe). Deze serie start met een kennismakingsbijeenkomst op donderdag 20 september.

Tijdens deze bijeenkomst krijgen belangstellenden een goed beeld van wat de praktijkschool hen gaat brengen. Daarna kunnen ze beslissen of ze deel willen nemen.

Boeren en tuinders die zichzelf en hun bedrijf willen ontwikkelen mét de samenleving, gaan in de praktijkschool op zoek naar het ondernemerschap dat bij hen past. De deelnemers doorlopen met een groep van circa tien ondernemers vragen als: wat drijft u nu echt als ondernemer en waar krijgt u energie van?

Ook mensen die niet in de regio FoodValley wonen, kunnen zich opgeven. Aanmelden voor de kennismakingsbijeenkomst en meer informatie is te vinden op www.ltonoord.nl/verbindendondernemen.


Bron: Nieuwe Oogst