van den belt tomaten

Statenleden bezoeken Van den Belt Tomaten

‘Wat aansluit bij de klant, dat teel je.’ Vanuit die visie telen Klaas en Jacob van den Belt diverse soorten tomaten op hun bedrijf in de Koekoekspolder in IJsselmuiden. Woensdag 6 maart ontvingen de broers (toekomstige) Statenleden in hun nieuwste kas van 7 hectare, die afgelopen zomer is gebouwd.

In deze kas met groeilampen kunnen nu ook in de winter tomaten worden geteeld, zodat Van den Belt jaarrond tomaten kan leveren. ‘Klanten vroegen ons om ook in de winter te gaan telen. Wat de klant vraagt, daar spelen wij op in. Zo is ons bedrijf in de afgelopen jaren gegroeid’, vertelt Klaas van den Belt.

De klanten van Van den Belt bevinden zich van Oostenrijk tot Scandinavië en van Polen tot Engeland. ‘Heeft de brexit gevolgen voor jullie?’ was een van de vragen. ‘Van de contracten die we hadden, heeft er nog maar één ‘ja’ gezegd’, antwoordt Klaas van den Belt. ‘Niemand weet wat de brexit ons gaat brengen.’

Aardwarmte

Over energie wilden de bezoekers graag meer weten. In de Koekoekspolder is één bron voor aardwarmte, hier is Van den Belt op aangesloten. Daarnaast heeft het bedrijf een warmtepomp en drie WKK’s, die naast warmte en elektriciteit CO2 leveren voor de plantengroei. ‘De mix van energiebronnen is belangrijk. Je moet niet van één of twee bronnen afhankelijk zijn’, zegt Jacob van den Belt.

De broers hebben interesse om mee te doen aan een project waarbij in Overijssel CO2 beter wordt benut. Daarbij wordt CO2 van Twence, voor dit bedrijf een afvalstof, naar tuinders in IJsselmuiden gebracht. ‘Zo kun je elkaar helpen. Wij willen kansen pakken die zich voordoen in Overijssel’, aldus Klaas van den Belt.

Flexwerkers

De arbeid op het bedrijf wordt rondgezet met een mix aan vaste mensen, arbeidsmigranten, vrouwen die parttime werken en scholieren op zaterdag en in de vakanties. ‘Flexwerkers zijn voor ons erg belangrijk’, geeft Klaas van den Belt mee aan zijn bezoek. ‘Daar moeten we zuinig op zijn. Het moet wettelijk niet zo geregeld worden dat dit niet meer kan.’

Vier LTO Noord-afdelingen, Glaskracht Overijssel en Tuinderscafé Koekoekspolder hadden het bezoek bij Van den Belt georganiseerd. Ook werden een varkenshouderij en een melkveebedrijf bezocht.

Bron: Nieuwe Oogst