Johanna ter Steege

Eerbetoon aan veerkracht van boeren

Op de ledendag, Dag van Oost, vertelt actrice Johanna ter Steege over de achtergronden achter het theaterspektakel 'Hanna van Hendrik'.

Het is een eerbetoon aan de veerkracht van de boerengemeenschap uit haar jeugd, maar Johanna ter Steege ziet in haar theaterspektakel Hanna van Hendrik veel parallellen met het nu. De voorstelling speelt van 5 juni tot en met 21 juli op vliegveld Twente. Op de ledendag, Dag van Oost, op donderdag 28 maart, vertelt de Twentse actrice hoe ze haar droom werkelijkheid maakt.
Daarnaast gaat dijkgraaf en theoloog Hein Pieper in op het Rijnlands denken en Ronnie Degen over de denk- en handelwijze achter het festival de Zwarte Cross. De ledendag heeft als thema: 't Kump wel goed! Wilt u dit niet missen? Meld u dan aan.

Voor wie het even gemist heeft, wie is Hanna van Hendrik?
‘Hanna van Hendrik is een groots theaterspektakel. Uitgevoerd door acht acteurs, dertig figuranten, een vijfkoppige live band, een zangkoor, tien ballerina’s, vier motorcrossers en zeven koeien.
‘De koeien komen van Gerrit Lammers, een familielid en achterbuurman.
‘Ik speel zelf de rol van Hanna, een vrouw met een boerenbedrijf dat al generaties in de familie zit. Ze vecht tegen de verkoop van de boerderij en ze neemt deel aan het protest tegen de ruilverkaveling van begin jaren zeventig, de felste boerenopstand in de Nederlandse geschiedenis. Ze trouwt met Hendrik (Huub Stapel) maar hun geluk duurt maar kort.’

Waarom is het volgens jou een ode aan het Twentse platteland?
‘Ik ben zelf een boerendochter uit Notter. Ik heb de hele wereld over gereisd, maar ik heb altijd veel respect voor het boerenleven gehouden. Het is een ode aan mijn ouders en grootouders, mijn geboortegrond, de Twentse taal, de mensen en hun eigenheid.
‘Deze droom heb ik al zo’n tien jaar en komt diep van binnen. Achter de schermen zijn we straks drie jaar met de voorbereidingen bezig. Het is ook niet niks, 40 voorstellingen voor 1000 man per avond.’

Hoe zie je parallellen met het nu?
‘Er komt altijd veel op boeren af, toen en nu. Boeren moeten constant veranderen, net als ook in de rest van de samenleving gebeurt. Wat voor boeren sterk speelt is de vraag ‘het moet wel mogelijk blijven om te boeren, zijn we nog wel gewenst?
‘In het stuk ga je zien hoe mensen in staat zijn om verder te leven. We moeten meebuigen met elkaar. Dat geldt voor alle kanten, ook vanuit de politiek bijvoorbeeld. We moeten met elkaar blijven zoeken naar mogelijkheden.’

Aanmelden
Aanmelden voor de Dag van Oost kan hier.