Stagiaire, Annigje Jacobi

Rechtenstudent duikt in achtergrond staatssteun

Rechtenstudent Annigje Jacobi liep dit voorjaar stage bij LTO Noord regio Oost. Zij onderzocht de (on)mogelijkheden rondom staatssteun in relatie tot subsidie voor maatregelen die agrarisch ondernemers op eigen bedrijf.

Wie ben je en wat studeer je?
Mijn naam is Annigje Jacobi, 20 jaar oud. Ik ben een derdejaars rechtenstudent aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Mijn ouders hebben (samen met mijn broer) een melkveebedrijf in Friesland en zijn lid van LTO Noord. Via deze weg ben ik in aanraking gekomen met LTO Noord.
 
Wat was je onderzoeksvraag?
Wat zijn de (on)mogelijkheden rondom staatssteun in relatie tot subsidie voor maatregelen die agrarisch ondernemers op eigen bedrijf nemen ten behoeve van milieu-, klimaat- en wateropgaven? Ik heb gekeken naar de achtergrond van staatssteun, verschillende processen en welke vrijstellingen van toepassing kunnen zijn op de agrarische ondernemingen. Daarnaast ben ik met verschillende provincies in gesprek gegaan om te horen hoe zij omgaan met subsidie die staatssteun oplevert.
 
Wat viel je op bij LTO Noord / tijdens je stage?
Mijn stage vond grotendeels plaats in de coronatijd, waardoor het stagelopen net wat anders is dan in andere tijden. Desondanks merkte ik dat collega’s gemotiveerd bleven en hun taken thuis oppakten. Daarnaast merkte ik dat de organisatie zich inzette door elkaar te blijven betrekken. 
 
Welke aanbevelingen heb je voor LTO Noord?
Uit mijn onderzoek blijkt dat bij het aanvragen van subsidie er (bijna) altijd sprake zal zijn van staatssteun. Probeer daarom bij het organiseren van een project of regeling (zoals DAW), rekening te houden met de zogeheten de-minimisverordeningen en de relevante vrijstellingsverordeningen. 
Als lid wil ik graag meegeven ‘luister naar wat de leden van LTO Noord te zeggen hebben, maar blijf ook met ze in gesprek.’ 
 
Hoe kijk je terug op je stage bij LTO Noord?
Ik kijk met een positieve blik terug om mijn stage bij LTO Noord regio Oost, ondanks dat ik mijn stage grotendeels thuis heb moeten uitvoeren.
Vanaf het eerste moment stonden collega’s ervoor open om te helpen en voelde ik me echt welkom. Het is een interessante organisatie, die zich op vele gebieden inzet. Daarnaast is het mooi om te zien dat de organisatie open staat voor verbeteringen. Het was fijn om mee te maken dat mensen betrokken blijven ondanks het een aparte tijd is geweest door corona. Ook ik werd betrokken bij de organisatie en merkte een teamgevoel.


Stagemogelijkheden
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om stage te lopen? Kijk op deze pagina voor meer informatie.