Defensie gaat meer vliegen boven Nederland, ook 's avonds

De Koninklijke Luchtmacht start maandag met het vliegprogramma voor 2021. Dat is te merken in ons land, want door corona vinden er minder luchtoefeningen in het buitenland plaats.

Defensie probeert de oefeningen en trainingen zoveel mogelijk te verspreiden boven Nederland en de Noordzee. Want vliegverkeer kan voor overlast en trillingen zorgen. Dat er minder oefeningen in het buitenland plaatsvinden, komt door de pandemie.

Zo laat Defensie weten dat er dagelijks vliegtuigen en helikopters gaan vliegen. Ook zullen jachtvliegtuigen een aantal weken zowel overdag als 's avonds opstijgen. Op vrijdagen wordt alleen overdag gevlogen.

De jachtvliegtuigen oefenen op de volgende dagen tot uiterlijk 23.00 uur.

• 11 januari tot en met 14 januari

• 18 januari tot en met 21 januari

• 8 februari tot en met 11 februari

• 15 februari tot en met 18 februari

• 8 maart tot en met 11 maart

• 15 maart tot en met 17 maart

Verder meldt Defensie dat jachtvliegtuigen vaak boven zee vliegen, maar soms ook in het donker boven land. Dan wordt gebruik gemaakt van militaire oefengebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Tijdens vlieguren in de avond keren helikopters uiterlijk om 23.00 uur terug naar vliegbasis Gilze-Rijen (Noord-Brabant). Het trainen in de avond is nodig omdat het zicht voor de piloot dan anders is. De vlieger werkt dan met zogeheten night vision goggles.

Vanaf 25 januari tot en met 12 februari oefenen helikopters boven Midden- en Oost-Nederland tussen 09.00 uur en 22.30 uur. Deze oefening is ook samen met de landmacht.