Goede verkaveling leidt tot een duurzame landbouw!

Landbouwstructuurverbetering (of anders gezegd het verbeteren van de verkaveling van agrarische bedrijven) is voor boeren en tuinders maar ook voor andere gebruikers van het landelijk gebied een belangrijk onderwerp wat continue aandacht vergt. LTO Noord geeft dit dossier samen met anderen inhoud via de Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG) en Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO).

STEVIG is in 2013 van start gegaan. Het doel van de Stichting is om de verkaveling van agrarische bedrijven in de provincie Gelderland te verbeteren. De Stichting wil haar doel bereiken door het planmatig coördineren, voorbereiden en uitvoeren van verkavelingsprojecten vanaf 400 ha. De Stichting adviseert en ondersteunt bij kleinere projecten. Provincie Gelderland is de belangrijkste financier. LTO Noord is voorzitter van het Stichtingsbestuur en bestuurt samen met Waterschappen, Gelders Landschap en Gemeenten. In 2016 zijn De Glind (50 ha geruild) en Veessen-Wapenveld (220 ha geruild) afgerond. Er is een start gemaakt met uitvoering in de volgende gebieden: Rijnstrangen, Montferland, Buren-West en N18 Groenlo-Zuid. In Rijnstrangen is de eerste aktepassering geweest (45 ha). Mogelijk nieuwe gebieden zijn N18 en gemeente Bronkhorst. Voor meer informatie zie www.stevigverkavelen.nl.

CKO is in 2007 opgericht door LTO Noord. Het doel van de stichting is de verbetering van de verkaveling van agrarische bedrijven in Overijssel, door middel van de voorbereiding en uitvoering van landbouwkundige kavelruilprojecten op gebieds- of groepsniveau en verder wat met een en andere rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimte zin van het woord. Concreet: er zijn aktepasseringen in de gebieden Rheeze, Reutum en Markelo. Daarnaast zijn in voorbereiding of al in uitvoering: Kampereiland, Steenwijkerland Noord-Oost, Haaksbergen Noord en Haaksbergen-Zuid, Losser (met 3 N2000 gebieden), Reutum, Markelo, Rheeze, Wanneperveen, Dalfsen-Ommen 1 en 2 en Collendoornerveen. Voor meer informatie zie www.cko.nl.

Goede verkaveling, de sleutel tot duurzaamheid!
Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.